Skip to main content

Ελληνικά παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων με επίκεντρο τη ΔΕΗ

Μπορεί η ΔΕΗ ουσιαστικά να πωλείται, όμως ακόμα και τώρα υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν να εναντιώνονται στις αποκρατικοποιήσεις.

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί επισήμως να εμφανίζεται ότι μερικές φορές οδηγείται ακόμα και σε αδιέξοδο, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο παρασκήνιο όχι απώς προχωρά αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Απόδειξη; Ηδη τα πρώτα θετικά απότοκα της εξέλιξης αυτής αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Για παράδειγμα, όπως γίνεται τώρα γνωστό, η ΔΕΗ εξασφάλισε τελικώς το πράσινο φως των πιστωτριών τραπεζών για νέα χρηματοδότηση, μέχρι νεωτέρας. Προφανώς, έως ότου ξεκινήσουν οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων της. Ήταν λογικό, από τη στιγμή που η Αθήνα αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα των δανειστών, ότι η πρόσβαση της επιχείρησης προς το τραπεζικό χρήμα θα αποκαθίστατο.

Ωστόσο, το παράδοξο, εν προκειμένω, είναι άλλο. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση, σε κεντρικό επίπεδο προχωρά τις πωλήσεις των μονάδων, τα επιμέρους όργανα της επιμένουν να παίζουν καθυστέρηση. Και μπορεί η ΔΕΗ να πωλείται (ουσιαστικά), όμως ακόμα και τώρα, υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν – έστω και φραστικά – να εναντιώνονται στις αποκρατικοποιήσεις.

Προχθές, έγινε ένα κυβερνητικό συμβούλιο για το asset development plan του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ). Λάβροι, οι αρμόδιοι υπουργοί το απέρριψαν! Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι σε λίγες μέρες, που θα επαναληφθεί η συνεδρίαση, θα «περάσει». Αυτή πλέον είναι η συνήθης πρακτική και μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν, πλέον.