Skip to main content

Πωλητήριο σε 20.000 σπίτια λόγω των «κόκκινων δανείων»

Οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να διαθέσουν τις κατοικίες τους τους άμεσα, εκτιμώντας ότι θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές της αγοράς ακινήτων.

Σε πάνω από 20.000 κατοικίες έχει μπει πωλητήριο από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ο λόγος; Οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κυρίως δε στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου. Υπό τον φόβο, λοιπόν, δεσμεύσεων λογαριασμών και πιθανής κατάσχεσης της περιουσίας τους, προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές στην αγορά κατοικίας, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές και να ανασάνουν οικονομικά.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων περίπου το 10 - 15% του σημερινού αποθέματος απούλητων ιδιοκτησιών, δηλαδή 20.000 - 25.000 ακίνητα, αφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συνήθως, πρόκειται για ανθρώπους που έκαναν υπομονή την τελευταία διετία, αναμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στην αγορά κατοικίας, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή για τα ακίνητά τους. Πλέον, οι εν λόγω ιδιοκτήτες σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους άμεσα, εκτιμώντας ότι θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, υπό το βάρος και των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν, τα οποία θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της προσφοράς.

Κι έτσι καταλήγουν στη λύση του πωλητήριου, ως την ύστατη σε αυτή την περίπτωση, από κάθε άποψη.  Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το «κύμα» το αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.