Skip to main content

Πολλά «μέτωπα» ανοιχτά για την Ελλάδα - Τα ταξίδια Κοτζιά

Η ενδιαφέρουσα περιοδεία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά σε ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, με ατζέντα «φορτωμένη».

Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα, που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, σε πολλαπλά μέτωπα και για διαφορετικά θέματα σε κάθε περίπτωση. Με τον «τραχανά απλωμένο» για την χώρα, για μια ακόμα φορά, οι εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογούνται για λογαριασμό της, στην Ευρώπη και όχι μόνο, είναι πολλές.

Την ευκαιρία για να το διαπιστώσει είχε μόλις την εβδομάδα που πέρασε ο καθ' ύλην αρμόδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδεία σε ευρωπαικές πρωτεύουσες η οποία ξεκίνησε από το Παρίσι και μετά το Βερολίνο, με ατζέντα «φορτωμένη». Περιελάμβανε θέματα που ξεκινούν από το λόμπινγκ υπέρ των ελληνικών θέσεων στην επικείμενη αξιολόγηση και έφταναν έως το μεταναστευτικό και το κυπριακό.

Λίγες ώρες πριν, τα ίδια συζητούσε σχεδόν στα ίδια μέρη με τους ίδιους ανθρώπους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτός επέστρεψε προβληματισμένος.

Είναι άγνωστο πώς επέστρεψε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ωστόσο θα έμαθε τις λεπτομέρειες από την επίσκεψη στην Άγκυρα που έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που χειρίζεται, μεταξύ άλλων και το κυπριακό θέμα από πλευράς ΗΠΑ. Από την Αθήνα ωστόσο περάσε. Με τον κ. Αλ. Τσίπρα συναντήθηκε απλώς για λίγα λεπτά στο Νταβός, απ' όπου απουσίαζε ο κ. Κοτζιάς. Αλλά και στα υπόλοιπα μέτωπα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη.

Για παράδειγμα, ήρθε στην Ελλάδα ο Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που αναμενόταν εδώ και καιρό, είχε συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους της ελληνικής πλευράς, είδε και στελέχη των ΕΛΠΕ και προετοίμασε τα της συμφωνίας επαναγοράς από την Ελλάδα ιρανικού αργού πετρελαίου. Όμως, όπως διαβάζουμε στον ξένο Τύπο, η Τεχεράνη ξεκίνησε επαφές με την Μαδρίτη για την κατασκευή διυλιστηρίου, υπό τη μορφή joint venture, κοντά στο Γιβραλτάρ...