Skip to main content

Πολύνεκρη διαδήλωση στην Κανταχάρ

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν στην Κανταχάρ στη διάρκεια μίας διαδήλωσης διαμαρτυρίας για το πρόσφατο κάψιμο από αμερικανό πάστορα αντιτύπου του Κορανίου.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν στην Κανταχάρ στη διάρκεια μίας διαδήλωσης διαμαρτυρίας για το πρόσφατο κάψιμο από αμερικανό πάστορα αντιτύπου του Κορανίου, μία ημέρα μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον της έδρας του ΟΗΕ στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό.

«Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν, ενώ υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία στη διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν επεισόδια», αναφέρουν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε στις αρχές του απογεύματος, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ο Ζαλμάι Αγιούμπι, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Μόνο μία ομάδα περίπου 100 ανθρώπων βρισκόταν ακόμη στους δρόμους της πόλης, την ώρα που το πρωί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών 17 άνθρωποι συνελήφθησαν, επτά από τους οποίους ήταν ένοπλοι.

Οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν για τη διαδήλωση και τα επεισόδια «τους εχθρούς του λαού και του Αφγανιστάν», ορολογία που συνήθως χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στους Ταλιμπάν, οι οποίοι διείσδυσαν στην πορεία. Ο αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στις 20 Μαρτίου παρά τις υποσχέσεις του για το αντίθετο.