Skip to main content

Πολύτιμος βαθμός για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ήταν παθητικός μέχρι τη στινμή που ο Κουεμάχα άνοιξε το σκορ για την Μπριζ. Ανέβηκε, αφότου δέχτηκε το γκολ, και ισοφάρισε με την κεφαλιά του Μάλεζα. Μάλιστα, θα μπορούσε να πετύχει την ολική α
Τα πρώτα αρνητικά δείγματα γραφής είχαν διαφανεί στην Τρίπολη. Ένας ΠΑΟΚ, με απόδοση κάτωθι του μετρίου, γλίτωσε από τύχη την ήττα κόντρα στον τοπικό Αστέρα. Απαντες περίμεναν ότι ο Δικέφαλος θα φορέσει το καλό ευρωπαϊκό κοστούμι του και θα παρουσιάσει διαφορετική εικόνα στο Βέλγιο. Χρειάστηκε το γκολ του Κουεμάχα, αλλά και η είσοδος του Ελ Ζαρ, για να αφυπνιστούν οι ασπρόμαυροι και να δείξουν κάποιες από τις αρετές τους στο “Γιαν Μπρέιντελ”, αποφεύγοντας, τουλάχιστον, την ήττα. Η ισοπαλία, αναμφίβολα, δεν αποτελεί αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά ο καλός ΠΑΟΚ θα μπορούσε να επιστρέψει με το διπλό από την Μπριζ.

Η πρώτη μάχη του ΠΑΟΚ, πάντως, στους ομίλους του Europa League δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Δικέφαλο. Ευτυχώς, όμως, ο Ντίαζ απέτυχε να βρει την μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή, στη φάση του δεύτερου λεπτού, ενώ η σέντρα-σουτ του Πέρισιτς, περίπου δέκα λεπτά αργότερα, κατέληξε στη συμβολή των δοκών του Κρέσιτς που -η αλήθεια είναι ότι- αιφνιδιάστηκε. Με το πέρας του πρώτου τετάρτου, οι ασπρόμαυροι ισορρόπησαν το παίχνιδι, ψάχνοντας, με κύριο εκφραστή τον Λίνο, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, διόδους προς την περιοχή του Στίχνεν. Ένα σουτ του Παπάζογλου, σε μια φάση καρμπόν με το δεύτερο γκολ του Ζλάτν Ιμπραϊμοβιτς στη νίκη της Μίλαν επί της Οσέρ (όσοι το είδανε θα συμφωνήσουν) ήταν ό, τι πιο επικίνδυνο είχε να παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο Θανάσης σίγουρα δεν είναι Ζλάταν...Στο 43΄, μια κεφαλιά του άλλοτε παίκτη του Άρη, Ντόρτζε Κουεμάχα, που κέρδισε κατά κράτος -έστω και με υποψία φάουλ- τον Κρέσιτς στους αιθέρες, κατέληξε άουτ, ενώ ένα πλασέ του Ίβιτς στην εκπνοή, υπό καλές προϋποθέσεις δε βρήκε στόχο. Κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε στην ανάπαυλα, με το απόλυτο μηδέν στο σκορ να αντικατοπτρίζει τη νωχελική -ανάλογη της παρουσίας των φίλων της Μπριζ στις εξέδρες του “Γιαν Μπρέιντελ”- εικόνα του παιχνιδιού...

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε, πάντως, με τον Κουεμάχα να κάνει του...κεφαλιού του και να αποτυγχάνει εξ επαφής, με τον Κρέσιτς, ουσιαστικά, εξουδετερωμένο, να ανοίξει το σκορ. Στο 54΄, ο Γκέρετς προσπάθησε να επωφεληθεί από  την ασταθή απομάκρυνση του Κρέσιτς, αλλά ο Μαλεζάς απομάκρυνε με το κεφάλι επί της γραμμής. Ώσπου στο 62΄, η νωθρή εικόνα του Δικεφάλου τιμωρήθηκε, έστω και με τη συνδρομή του Γιοχάνεσον. Ο Σουηδός ρέφερι δεν είδε, αν και η φάση εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του, ένα πεντακάθαρο φάουλ στον Βιεϊρίνια και στην αντεπίθεση ο Ντιράρ έδωσε μισό γκολ στον Κουμάχα που, τούτη τη φορά, δε λάθεψε. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει, αλλά ο Στίνεν ήταν σε ετοιμότητα στην κεφαλιά που επιχείρησε ο Ίβιτς τέσσερα λεπτά αργότερα. Οι αργές επιστροφές των, αλλά και η εικόνα μερικής αποσύνθεσης της ασπρόμαυρης αμυντικής γραμμής, παραλίγο να επιφέρουν ένα δεύτερο γκολ στο 72΄, αλλά ο Κρέσιτς στο 72΄ και ο Ίβιτς στο 73΄ ήταν σε ετοιμότητα, κρατώντας τον Δικέφαλο στο παιχνίδι. Μάλιστα, στο επόμενο λεπτό, ο Παύλος Δερμιτζάκης επιστράτευσε τον Ναμπίλ Ελ Ζαρ, προσδίδοντας ταχύτητα στην επίθεση της ομάδας του, με την ταυτόχρονη μετακίνηση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη σε θέση φορ. Η είσοδος του Μαροκινού έδωσε πνοή στο ασπρόμαυρο παιχνίδι, ενώ από μια περίτεχνη ενέργειά του προήλθε και το κόρνερ που απέφερε την ισοφάριση. Ο Βιεϊρίνια το εκτέλεσε, ο Μαλεζάς έπιασε την κεφαλιά και την έστειλα να αναπαυτεί στα δίχτυα του Στίνεν που ήταν σχεδόν ανενεργός για 78 ολόκληρα λεπτά. Μάλιστα, ο Δικέφαλος θα μπορούσε, με ένα τέταρτο καλού ποδοσφαίρου, να πάρει ένα σπουδαίο διπλό, όμως ο Στίνεν απέκρουσε τόσο το σουτ του Βιεϊρίνια στο 89΄, όσο και το κοντινό πλασέ του Φωτάκη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Η ισοπαλία, εν τέλει, σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων, όμως ο ΠΑΟΚ είχε τα φόντα να κερδίσει. Άργησε, όμως, να το πιστέψει. Ήταν νωχελικός και παθητικός, ώσπου δέχτηκε το γκολ και αντέδρασε, προκειμένου να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πως η νίκη της Ντιναμό επί της Βιγιαρεάλ ανατρέπει την αίσθηση ότι η Βιγιαρεάλ θα είναι πρώτη και οι υπόλοιπόι θα παλέψουν να την ακολουθήσουν στους 32. Όλες οι ομάδες είναι υποψήφιες για την πρόκριση και ο ΠΑΟΚ με ένα διπλό θα αποκτούσε σημαντικό προβάδισμα. Ας ελπίσουμε ότι θα ρεφάρει στο επικείμενο παιχνίδι με τους Κροάτες στην Τούμπα, βάζοντας θεμέλια πρόκρισης. Πρώτα, όμως, οφείλει να αλλάξει πρόσωπο, γιατί με αυτήν την αγωνιστική συμπεριφορά δε δείχνει ικανός να ανταποκριθεί στον διπλό -εγχώριο και ευρωπαϊκό- στόχο που έχει θέσει.