Skip to main content

Πονοκέφαλος οι οφειλές του δημοσίου προς το ΙΚΑ

Περίπου στα 8,5 δις ευρώ φτάνουν σήμερα οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ όπως ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ιδρύματος κ. Αμπατζόγλου παραδίδοντας στον νυν πρόεδρο Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Περίπου στα 8,5 δις ευρώ φτάνουν σήμερα οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ όπως ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ιδρύματος κ. Αμπατζόγλου παραδίδοντας στον νυν πρόεδρο Ροβέρτο Σπυρόπουλο.  

Μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων στο ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Θ. Αμπατζόγλου επεσήμανε και την εισφοροδιαφυγή, αναφέροντας μάλιστα ότι έχουν αναπτυχθεί μια σειρά παρεμβάσεις και έχουν μπει στόχοι ανά υποκατάστημα, όμως, απαιτείται διαρκής προσπάθεια ενόψει των δύσκολων συνθηκών στην αγορά. Ο κ. Αραμπατζόγλου αναφέρθηκε και στην έλλειψη Διοικητικού, Υγειονομικού και Ιατρικού Προσωπικού, τονίζοντας ότι λείπουν 4.000 Διοικητικοί Υπάλληλοι, 1.000 Ιατροί και πάνω από 1.500 Υγειονομικοί Υπάλληλοι.

Ο κ. Αραμπατζόγλου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που προχώρησαν επί διοικήσεώς του, όπως η ίδρυση και λειτουργία του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων και του ΚΑΝ (Κέντρο Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων). Τόνισε, μάλιστα, ότι εάν το Σχήμα ενισχυθεί με τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού, τότε το ΙΚΑ θα κερδίσει το στοίχημα του σύντομου χρόνου απονομής Συντάξεων.

Το πακέτο μέτρων και δράσεων μέσω εξειδικευμένων ελέγχων και διασταυρώσεων στον τομέα Εσόδων, με το οποίο, όπως τόνισε, κατάφερε μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την οικονομία να συγκρατήσει τα έσοδα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αλλά και τη νέα διοίκηση του οργανισμού.

Η ίδρυση και η λειτουργία της Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών που έφερε, όπως επεσήμανε, ήδη σημαντικά αποτελέσματα στον Τομέα Φαρμακευτικών Δαπανών. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο στόχος εξοικονόμησης 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα υπερκαλυφθεί.

Η θέσπιση ενός πακέτου μέτρων στον ιδιαίτερα κοστοβόρο τομέα των Ιατρικών Υλικών. Ήδη οι πρωτοβουλίες του ταμείου, ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου, οδηγούν σε περιστολή δαπανών ύψους 70 έως 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και υιοθετήθηκαν ατόφιες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.