Skip to main content

Πορεία στα «Τοπία της Αντίστασης» στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και διασωθέντες αντιστασιακοί πραγματοποίησαν σήμερα μια ιστορική διαδρομή στα κτήρια – τόπους μαρτυρίας της Θεσσαλονίκης.

Μια ιστορική διαδρομή στη Θεσσαλονίκη της Αντίστασης πραγματοποίησαν σήμερα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανθρώπους που μαρτύρησαν και φυλακίστηκαν σε διάφορα κτήρια της πόλης και κρατούν ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών που δεν είναι πλέον στη ζωή.

Οι χώροι μαρτυρίου της Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή στην πόλη, που εύστοχα αποκαλούνται «Τοπία της Αντίστασης». Χώροι φθαρμένοι από το χώρο, που δεν απέκτησαν ποτέ το μνημειακό χαρακτήρα που τους αξίζει και εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Μόνο ορισμένα από τα κτήρια, που συνιστούν αυτή την πολύτιμη ιστορική διαδρομή, που επισκέφτηκαν σήμερα οι νεολαίοι και οι πρώην κρατούμενοι είναι της Εθνικής Ασφάλειας στο Βαρδάρι, τα υπόγεια της Βαλαωρίτου, όπου σώζονται τρία κελιά από τα παλιά κρατητήρια, του Μεταγωγών στη Φιλίππου, το Γεντί Κουλέ...



Οι Θεσσαλονικείς που κρατούν άσβεστη τη μνήμη της Αντίστασης και ακολούθησαν σήμερα τη διαδρομή είναι οι Βασίλης Δεμουρτζίδης, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Σπύρος Σακέτας, Γιάννης Βασιλακάκης, Λάκης Μακρής, Νώντας Όχουνος, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο μεγαλύτερος όλων, ο 80χρονος πλέον Αλέκος Γρίμπας.



Άλλωστε και η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στην πολυετή προσπάθεια των αντιστασιακών της Θεσσαλονίκης να διασωθούν αυτοί οι χώροι και να μη χαθούν οριστικά, καθώς οι περισσότεροι έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. «Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση διάσωσης της ιστορικής μνήμης της Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη», τόνισαν στη Voria.gr.

Πάντως, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν σήμερα οι αντιστασιακοί, να τους παραχωρήσει χώρο στο Πολεμικό Μουσείο (άλλος ένας τόπος μαρτυρίας για τους αντιστασιακούς, αφού ήταν το πραγματικό κολαστήριο της ΚΥΠ), είναι ένα βήμα για τη διατήρηση της μνήμης της πόλης.

Ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε χώρο μνήμης για την Αντίσταση στην πόλη, με ντοκουμέντα και μαρτυρίες κρατουμένων και βασανισμένων τόσο πολιτών, όσο και στρατιωτικών.

Οι αντιστασιακοί μοίρασαν στην πορεία τους ένα ντοκουμέντο του Ιανουαρίου του 1972 από το Γεντί Κουλέ (διαβάστε το εδώ) και ένα ποίημα.