Skip to main content

Πορτογαλία: Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση μετά τις φονικές φωτιές

Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα CDS-PP κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεπάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων.

Ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε σήμερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Παρ' ότι οι τριγμοί από τις φονικές πυρκαγιές στη χώρα της Ιβηρικής ήταν μεγάλοι από τους συνολικά 110 νεκρούς, το κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται από τους σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους της Αριστεράς, άντεξε την πίεση, κερδίζοντας την ψηφοφορία με ψήφους 122 υπέρ και 105 κατά.

Την πρόταση μομφής είχε ζητήσει το κεντροδεξιό κόμμα CDS-PP, κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, για ανεπάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων, με συνέπεια τις τεράστιες καταστροφές και τους δεκάδες νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στις ηγεσίες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, αλλά και της υπηρεσίας ασφαλείας του πολίτη, καθώς η έκθεση των εμπειρογνωμόνων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, αναφερόταν σε εγκληματικά λάθη στη διαχείριση και την εκτίμηση της κρίσης, καθώς και σε εμφανείς παραλείψεις.

Άπαντες πάντως, σε μία στιγμή ενότητας, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών.