Skip to main content

Πώς χτυπά η γυναικεία καρδιά;

Γερμανική έρευνα αποδεικνύει ότι η άποψη πως οι γυναίκες στη Γερμανία δεν απειλούνται από καρδιακές νόσους είναι ένας μύθος

Το έμφραγμα θεωρείται ανδρική υπόθεση. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί απλώς στερεότυπο, επιβεβαιώνεται επίσης και από την στατιστική. Ωστόσο εάν κοιτάξει κανείς άλλες καρδιακές παθήσεις, για παράδειγμα προβλήματα στις βαλβίδες ή αρρυθμίες, η εικόνα αλλάζει. Έτσι τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα. «Οι γυναίκες με τέτοιες καρδιακές παθήσεις έχουν προφανώς ελλιπείς προγνώσεις» λέει ο Τόμας Μάινερτζ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Καρδιακών Παθήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι καρδιακές παθήσεις έρχονται πρώτες στις αιτίες θανάτου στη Γερμανία. Το 2015 πέθαναν 356.625 άνθρωποι στη Γερμανία λόγω καρδιάς – 157.999 άνδρες και 198.626 γυναίκες. Από έμφραγμα πέθαναν όμως 50.948 άνθρωποι, 57% των οποίων ήταν άνδρες.

Οι αριθμοί της έρευνας δείχνουν ωστόσο και ένα άγνωστο μέχρι σήμερα δεδομένο: από παθήσεις στις βαλβίδες πέθαναν το 2014 6.180 άνδρες αλλά και 9.884 γυναίκες. «Ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός» λένε οι ειδικοί.

Αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των εμφραγμάτων

Παραμένει ωστόσο σίγουρο ότι οι γυναίκες αρρωσταίνουν από καρδιά επτά με δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες. Κι επειδή οι καρδιακές νόσοι είναι φαινόμενο της τρίτης ηλικίας, το γήρας σημαίνει αυτόματα και υψηλό κίνδυνο. Σε αυτούς τους παράγοντες προστίθενται οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και η διαφορετική ανατομία των καρδιακών αγγείων. Αλλά και η ψυχολογία παίζει τον ρόλο της.

«Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν θα αρρωστήσουν ποτέ στην καρδιά», λέει ο Ούγκο Κάτους, πρόεδρος της γερμανικής Εταιρείας Καρδιολογίας. Το άγχος για καρκίνο του στήθους είναι πολύ μεγαλύτερο. «Ωστόσο δέκα φορές περισσότερες γυναίκες ασθενούν από καρδιά απ’ ό,τι από καρκίνο στο στήθος». Επιπλέον τα συμπτώματα διαφέρουν για κάθε φύλο, και έτσι στις γυναίκες οι καρδιακές παθήσεις διαγιγνώσκονται πιο δύσκολα. Αλλά και κάποιες επεμβάσεις είναι λιγότερο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Έτσι από τις 52.000 επεμβάσεις bypass το 2015 το 78% αφορούσε άνδρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι γυναίκες με προβλήματα στην καρδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαγνωστικά και θεραπευτικά εξίσου καλά με τους άνδρες. Εξάλλου στη Γερμανία τα εμφράγματα είναι πιο σπάνια σήμερα, αφού η πρόληψη, η διάγνωση, τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Πηγή: Deutsche Welle

Ουλρίκε φον Λεστσίνσκι (dpa)