Skip to main content

Η αρνητική έκπληξη στο Σκοπιανό και οι Κινέζοι ως νέοι... Μακεδόνες

Η απορία για τον... ελληνικό αλυτρωτισμό στις διαπραγματεύσεις της Αχρίδας και αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει ο Κοτζιάς για το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόοδο σε ορισμένα ζητήματα, αλλά με υπαρκτές διαφορές σε σημαντικά θέματα -τα μεγάλα και τα πιο δύσκολα- διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα.

Απορία όμως δημιούργησε η αναφορά του Ν. Ντιμιτρόφ ότι παράλληλα συναντήθηκαν οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών, που στη βάση της προόδου στη Βιέννη, πριν από 10 ημέρες, «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές».

Τι είναι αυτό πάλι; Και άλλη "έκπληξη"; Δέχθηκε ο Ν. Κοτζιάς ότι υπάρχει αλυτρωτισμός από πλευράς μας; Τι διεκδικήσαμε εμείς από τα Σκόπια; [Δεν τολμώ να γράψω, "κακώς δεν διεκδικήσαμε", επειδή θα μου τα ψάλλει ο Τριαντάφυλλος]. Εμείς, δε διεκδικούμε τίποτε, ως γνωστόν. Ούτε την ιστορία μας, ούτε την κληρονομιά μας. Ήμαστε "προοδευτικοί" εμείς.

Πόσο ψεύτικο και βρόμικο μπορεί να γίνει ένα κράτος-δυνάστης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως η Τουρκία! Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, προχώρησε σε μια δήλωση μνημειώδους υποκρισίας, λέγοντας -σύμφωνα με την τουρκική "Χουριέτ"-, πως «οι διαφορές δεν πρέπει να λύνονται με στρατιωτικά μέσα»!

Απορίες: Η κυβέρνηση είπε ότι το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο. Τότε γιατί ρίξαμε προειδοποιητικά πυρά; Και όταν παραβιάζεται καθημερινά ο ελληνικός εναέριος χώρος στο Αιγαίο, γιατί δεν ρίχνουμε;

Σύμφωνα με την βοσνιακή εφημερίδα Avaz, η τουρκική ΜΙΤ φέρεται ότι θα επέμβει στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο των οργανώσεων του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως εκπαιδευτικών και ισλαμικών ιδρυμάτων, για να συλλάβει τους υπεύθυνους και να τους μεταφέρει στην Τουρκία να δικαστούν ως προδότες.

Κι άλλη απορία: Στην Ελλάδα πώς και δεν πληροφορούμαστε για διώξεις γκιουλενιστών στην Θράκη; Και σχολεία είχαν, και βιβλιοπωλείο… Πρόλαβαν και μεταλλάχτηκαν νωρίς;

Παρακολουθώ την Κίνα, που δεν προβαίνει σε καμιά δήλωση για επικείμενη σύρραξη των μεγάλων στην Συρία. Οι Κινέζοι, καλοί γνώστες της ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, μιμούνται την τακτική των Μακεδόνων, στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Μετά από τρεις δεκαετίες εξαντλητικού πολέμου των δύο παρατάξεων, Αθηναϊκής εναντίον Σπαρτιατικής συμμαχίας, εξαντλήθηκαν αμφότερες, και ο πραγματικός νικητής ήταν το βασίλειο της Μακεδονίας. Σε λίγο καιρό ήταν κυρίαρχο στον ελλαδικό χώρο.

Απορρίφθηκε από την Βουλή των Σκοπίων, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κίνηση αποτελούσε τακτικισμό και μόνο, προκειμένου η ηγεσία του VMRO-DPMNE να δικαιολογήσει στην "σκληρή" βάση του κόμματος την επιστροφή στις εργασίες του κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Και για να μη ξεχνιόμαστε… Τόσο ο Ζάεφ, όσο και ο Μίτσκοσκι, αμερικανάκια είναι. Ξέρει ο πρεσβευτής πώς να τους κατευθύνει.

Ο Ν. Κοτζιάς, συναντώντας στην Σερβία τον ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος: «Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε πρόκειται να το αναγνωρίσουμε», σημείωσε.

Καλό είναι αυτό που είπε, αρκεί να μη το ξεχάσει μόλις συναντηθεί με τον Πάιατ.