Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς η Κύπρος τα κατάφερε εκεί που η Ελλάδα αποτυγχάνει

Εκδήλωση του ΣΒΒΕ και της ΠΚΜ για τη μεταμνημονιακή Κύπρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματικό success story ανερχόμενου οικονομικού κέντρου.

«Δεν θα μας εκβιάσουν στο Κυπριακό, μέσω του ενεργειακού κι αυτό γιατί η Κύπρος κατόρθωσε να βγει από τα μνημόνια πριν αρχίσει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», τόνισε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Η Κύπρος μετά τα μνημόνια: Ένα πραγματικό success story ανερχόμενου οικονομικού κέντρου».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με την προσδοκία ότι η εμπειρία των Κυπρίων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, θα δώσει χρήσιμα συμπεράσματα εφαρμόσιμα και στην ελληνική περίπτωση.

Ο πρέσβης της Κύπρου αναγνώρισε ότι ο χαρακτήρας της κρίσης στην Ελλάδα είναι πιο σύνθετος από ό,τι στην Κύπρο, αλλά υποστήριξε ότι η συνεργασία που υπάρχει σε όλα τα διεθνή fora μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να βοηθήσει και στον οικονομικό τομέα.

Στην ομιλία του ο κ. Κενεβέζος, έδωσε έμφαση στην αρραγή ελληνο-κυπριακή συνεργασία για να καταλήξει λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, λύση βιώσιμη που να εγγυάται στους Έλληνες της Κύπρου ένα ειρηνικό μέλλον στον τόπο τους. Ωστόσο, η εξεύρεση λύσης δεν φαίνεται εφικτή, «για να μην πούμε αδύνατη», λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Με την κυπριακή οικονομία να βρίσκεται πλέον «σε μία βιώσιμη πορεία» και με την Κύπρο να έχει θέσει τις βάσεις για σημαντικές τριμερείς συνεργασίες, όπως με Ισραήλ και Ελλάδα, με την Αίγυπτο και πιο πρόσφατα με τον Λίβανο, οι προβλέψεις για το μέλλον γίνονται πιο αισιόδοξες, είπε ο κ. Κενεβέζος.

Από την πλευρά των διοργανωτών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είπε, ότι η ιδέα πίσω από την σημερινή εκδήλωση ήταν η άντληση πρακτικών συμπερασμάτων από την κυπριακή περίπτωση, «μία χώρα που μπήκε μετά από την Ελλάδα στα μνημόνια και βγήκε πριν από εμάς, που είμαστε στο κατώφλι ενός τέταρτου προγράμματος».

Για τον κ. Τζιτζικώστα, η διαφορά στην πορεία που διέγραψαν οι δύο χώρες στα χρόνια της κρίσης, οφείλεται κυρίως στο ότι η Κύπρος ανέπτυξε αμέσως μία εθνική στρατηγική που βασίζονταν στην αυτονόητη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, οπότε και δούλεψε για την μετά- μνημόνιο εποχή, όταν «στην Ελλάδα αναλωθήκαμε στο μνημόνιο - αντιμνημόνιο».



Από πλευράς του ΣΒΒΕ ο πρόεδρος κ. Αθ. Σαββάκης είπε ότι μένουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντηθούν, καθώς μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια κρίσης, στην Ελλάδα πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει ή θα υπάρχει οικονομία μετά τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής βιομηχανίας μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα της κατακερματισμένης παραγωγικής βάσης της χώρας ενώ υποστήριξε ότι ένα σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να έχει στον πυρήνα του μία αποτελεσματική εθνική βιομηχανική πολιτική.

Στο βήμα ανέβηκε ο κ. Δώρος Αντωνίου, διευθύνων σύμβουλος της DASM και εκλεγμένος αυτοδιοικητικός, ο οποίος τόνισε ότι η γρήγορη λήψη δραστικών μέτρων προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό, τον ναυτιλιακό τομέα, το real estate αλλά και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που άντεξαν στους μνημονιακούς περιορισμούς, ενώ σημαντικός τομέας ανάπτυξης είναι και ο ενεργειακός.

Τα μέτρα που λειτούργησαν θετικά στην αναθέρμανση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ήταν η δυνατότητα απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου από αλλοδαπούς, ανάλογα με τα κεφάλαια που θα μετέγγιζαν στη Μεγαλόνησο. Επίσης, θετικά λειτούργησε η προσωρινή αύξηση των συντελεστών δόμησης στα ακίνητα, για όσους επιχειρηματίες άρχιζαν έργα εντός ορισμένου χρόνου. Σήμερα στην Λεμεσσό υπάρχουν 20 κτήρια μεγάλου ύψους, 20-40 ορόφων ενώ γίνονται και επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε, η εταιρική φορολογία είναι χαμηλή, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί, ενώ έχουν μειωθεί οι δαπάνες για το δημόσιο αφήνοντας περιθώρια για στήριξη της παραγωγικής ιδιωτικής οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου για να πεί ότι η Κύπρος, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της κρίσης, αναδεικνύεται σε ναυτιλιακό κέντρο προσελκύοντας μεγάλο αριθμό Γερμανών και Ρώσων πλοιοκτητών.

Θέματα νομικά, φορολογικά και χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων ανέλυσαν οι κ. Ανδρέας Λεωνίδου, partner της LLPO, Σοφοκλής Σοφοκλέους