Skip to main content

Πώς η πόλη της Αλεξανδρούπολης «ναυπηγεί» δεξαμενόπλοια!

Οι περισσότερες από τις ενεργειακές εξελίξεις που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα επί ελληνικού εδάφους έχουν κατάληξη στην Αλεξανδρούπολη.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι περισσότερες από τις ενεργειακές εξελίξεις που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα επί ελληνικού εδάφους έχουν κατάληξη στην Αλεξανδρούπολη και στη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται στο εκεί λιμάνι. Γιατί, πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι όπως πληροφορείται η Voria.gr, μεγαλώνει ο αριθμός των ελλήνων εφοπλιστών που μπαίνουν στην αγορά των πλωτών σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.  

Τα συγκεκριμένα ναυπηγήματα, που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό που ακριβώς θα απασχοληθούν, αντιμετωπίζονται ευρέως αυτή την εποχή ως ιδανικές λύσεις για ενεργειακές αγορές που έχουν ανάγκες για φυσικό αέριο αλλά όχι τα κεφάλαια για να χτίσουν τέτοιους επίγειους σταθμούς (όπως είναι η Ρεβυθούσα) στη στεριά. Τα FSRU ως πλωτά μπορούν να μετακινηθούν απο project σε project ανά τον πλανήτη και για την ώρα ο παγκόσμιος στόλος τέτοιων πλοίων αριθμεί μόλις μερικές δεκάδες την ώρα που η ζήτηση είναι ισχυρή διεθνώς. Κάποιο απο αυτά πιθανόν να έρθει σε ελληνικά νερά τα επόμενα χρόνια.

Το πιθανότερο, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ρότα τους θα καταλήξει με κάποιον τρόπο στην Αλεξανδρούπολη. Κι αυτό ενδεχομένως έχει στο μυαλό της η GasLog συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού που δρομολογεί τέτοια ναυπήγηση, την οποία πολλοί συνδέουν με το project της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με την Dynagas συμφερόντων Γ. Προκοπίου, ενώ ανάλογα πλωτά μέσα έχει παραγγείλει και η Maran Gas του Γ. Αγγελικούση.