Skip to main content

Πώς η Πορτογαλία φωτογραφίζει την κατάσταση της Ελλάδας

Το κρίσιμο μέγεθος του spread του δεκαετούς ομολόγου και τι πρέπει να γίνει για να χαρακτηριστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.

Είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος; Κι αν όχι από ποια επίπεδα και μετά θα μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο; Οι απαντήσεις που δίνονται στα παραπάνω ερωτήματα είναι ποικίλες, κι εξαρτώνται αναλόγως από εκείνους που καλούνται να τις δώσουν. Ωστόσο, υπάρχει ένας δείκτης που μπορεί με σχετική αντικειμενική ασφάλεια να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το spread του δεκαετούς ομολόγου.

Για παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή, το spead με τα αντίστοιχα πορτογαλικά πρέπει να περιοριστεί στις 100 μονάδες βάσης από τις περίπου 240 που είναι σήμερα για να θεωρείται διαχειρίσιμο το κόστος δανεισμού, μετά το τέλος του μνημονίου. Ακόμη απέχουμε από αυτό το σημείο πολύ.

Κατά συνέπεια, κάθε άλλη, περί του αντιθέτου εκτίμηση, που εκφράζεται ακόμα και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι απλώς λανθασμένη.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι το σπάσιμο προς τα κάτω του φράγματος του 4% της απόδοσης του συγκεκριμένου ομολόγου, μόνο ως καλός οιωνός μπορεί να εκληφθεί. Κι αυτό γιατί σηματοδοτεί την κλιμακούμενη αποκλιμάκωση στην οποία ελπίζει και προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με δύο - τρεις καλές εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που αναμένονται προσεχώς, τότε όλα μπορούν να γίνουν, απλώς, ευκολότερα.