Skip to main content

Πώς καταλήξαμε στη χθεσινοβραδυνή απόφαση του Eurogroup

Φαίνεται ότι τελικά η πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς συμμάχους της για το προσφυγικό, έπαιξε το ρόλο της.

Πώς θέλετε να δείτε το ποτήρι; Αυτή είναι η ερώτηση που προκύπτει από το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού Eurogroup. Η κυβέρνηση, πάντως, το βλέπει μισογεμάτο. Και λογικά, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ το Βερολίνο έδινε ωρίμανση της τάξεως των επτά χρόνων το πολύ.

Φαίνεται ότι τελικά η πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς συμμάχους της για το προσφυγικό, έπαιξε το ρόλο της για να γίνει πιο large η Γερμανία στο ελληνικό ζήτημα. Και το αποτέλεσμα αυτής της πίεσης αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα του χθεσινού συμβουλίου. Αν και οι αστερίσκοι ποτέ δεν εξέλειπαν από αυτή την ιστορία.

Πάντως, το γεγονός ότι Γερμανία και Ελλάδα θα έχουν διμερείς επαφές για το θέμα του προσφυγικού, είναι πολύ κρίσιμο. Γιατί σε μια διμερή επαφή, για να πάρεις κάτι, πρέπει και να δώσεις. Και επισήμως. Κατά συνέπεια, το Βερολίνο αναγκάζεται εκ των πραγμάτων πλέον να μπει σε αυτή τη λογική, γιατί δεν έχει άλλες επιλογές. Και κάπως έτσι η Γερμανία έδωσε παραπάνω χρόνια στην ωρίμανση του χρέους.

Και η Ελλάδα; Αν ισχύσει το σενάριο της επαναπροώθησης στην Ελλάδα προσφύγων από τη Γερμανία, στη λογική της επιστροφής τους στην χώρα πρώτης εισόδου, τότε το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί βαρύ. «Ας μην προτρέχουμε» όμως, λένε όσοι είναι γνώστες των λεπτομερειών της ιστορίας. Άλλωστε, πριν «βγει» το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε μάθει τι ακριβώς συνέβη.