Skip to main content

Πώς μπορεί να φτάσουμε ακόμα και σε «κούρεμα» καταθέσεων

Η συγχώνευση τραπεζών δείχνει σχεδόν αναπόφευκτη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η καταστροφική προοπτικής μίας τέταρτης ανεκεφαλαιοποίησης

Η πληροφορία, σχετικά με την προοπτική συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έγινε πρωτοσέλιδη (σε μια περίπτωση) τις μέρες που μας πέρασαν, ενώ – η Voria.gr το θεωρεί δεδομένο – θα απασχολήσει τα ελληνικά ΜΜΕ για πολύ καιρό. Κι αυτό γιατί δείχνει σχεδόν αναπόφευκτη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια καταστροφική προοπτική, σαν αυτή της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης.

Αν όχι και των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, τουλάχιστον δύο εξ αυτών.

Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη η προοπτική συζητείται σε υψηλά κλιμάκια, ως λύση ύστατης ανάγκης για να αποφευχθεί η παραπάνω αρνητική εξέλιξη. Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να κάνουν και τους πρώτους πιθανούς «συνδυασμούς». Ωστόσο, κάτι τέτοιο κρίνεται εκ των πραγμάτων εξαιρετικά πρόωρο, ακόμα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι σε έναν χρόνο ακριβώς, από τώρα, αν δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προόδου, ως προς τους στόχους που έχει θέσει ο SSM, τότε η συζήτηση θα κορυφώνεται.

Κι αυτό γιατί θα επίκειται ένα από τα δυσκολότερα πανερυωπαικά στρες τεστ, με πρωτοβουλία της ΕΚΤ. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο γρίφος που θα δημιουργηθεί, θα είναι δισεπίλυπτος και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο κούρεμα των καταθέσεων.