Skip to main content

Πώς ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μειώσει τα απόβλητα που δημιουργεί

Οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους όσον αφορά την πρόληψη των αποβλήτων

Τη σπατάλη του χαρτιού θα επιδιώξει να μειώσει μέσα στο 2016 ο δήμος Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενος την ηλεκτρονική ιστοσελίδα για τα αιτήματα των δημοτών.

Αυτό ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων Θανάση Παππά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+, με θέμα "Εκπαίδευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων" (Local Authorities Waste Prevention Training – LAWPreT), στο οποίο θα συμμετάσχει ο δήμος.

«Μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Δήμου Θεσσαλονίκη και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των αιτημάτων των δημοτών, μειώνουμε μεγάλη ποσότητα χαρτιού που θα χρησιμοποιούσαμε. Μπορούμε να μειώσουμε έως και το 50% των χαρτιών που θα χρειαζόταν για τα αιτήματα που θα υπέβαλαν οι δημότες», τόνισε ο κ. Παππάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στους στόχους της αντιδημαρχίας είναι να μειωθούν επίσης και οι πλαστικές σακούλες καθώς και να περιοριστεί η μεγάλη μάζα φωτοτυπιών στο δήμο.

Ο κ. Παππάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης εισέρχεται με καθυστέρηση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων. Μέσω του προγράμματος ERASMUS+, οι εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν, ώστε να μπορούν να προτείνουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες πρακτικές πρόληψης αποβλήτων, ενώ θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτές για το υπόλοιπο προσωπικό.

Στόχος του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους όσον αφορά την πρόληψη των αποβλήτων. Στο πλαίσιο του έργου αύριο, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευση στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

«Η πρόληψη και η εφαρμογή στην πράξη αντίστοιχων προγραμμάτων συγκαταλέγονται ήδη στους δύο βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζουμε ως Διοίκηση. Από τη μία έχουμε το στόχο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων κ.α., όπου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δομές και να προχωρήσουμε τη διαδικασία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και από την άλλη την πρόληψη για την ελαχιστοποίηση αποβλήτων» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος, ανέφερε ότι στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο της αντίστροφης πυραμίδας, να ακολουθούμε δηλαδή τη διαδρομή από την ταφή, στην επεξεργασία, στην ανάδειξη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και να αφήνουμε στο τέλος την πρόληψη.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να διορθώσει αυτή τη διαδρομή. Ο Οδηγός Πρόληψης που έχουμε ετοιμάσει υπερβαίνει τις 300 σελίδες και περιέχει αναλυτικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα στελέχη της ΤΑ και να εφαρμοστούν από τον κάθε Δήμο, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Παράλληλα, οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα εμπλουτίζουν το ήδη υπάρχον υλικό».  

Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, διαχειριστής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας CRE.THI.DEV., η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
 
«Η εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων μέσω του προγράμματος, αποσκοπεί στην ενημέρωση του κόσμου. Στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες, ενώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Είναι κομβικό σημείο η αλλαγή της νοοτροπίας όλων».  

Στο πλαίσιο του LAWPreT, αύριο, από τις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, σεμινάριο εκπαίδευσης στελεχών του Δήμου, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί ο Οδηγός Πρόληψης Αποβλήτων, που δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την ανάληψη δράσεων από τους ΟΤΑ, γύρω από την πρόληψη των αποβλήτων και τη συμμόρφωση με τους στόχους που θέτει η σχετική Οδηγία Πλαίσιο.