Skip to main content

Πώς περιθωριοποιούνται οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα

Το ΕΤΕΑΕΠ κατόπιν πίεσης από τους δανειστές θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων έως το τέλος Απριλίου.

Στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους κρύβεται το μυστικό για την αμεσότερη και ταχύτερη τακτοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που πλέον έχουν γίνει «βουνό». Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας αυτής της στρέβλωσης, οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι αναγκάζονται να ζουν με τις χαμηλές προσωρινές συντάξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν μεγάλης πίεσης από την πλευρά των δανειστών έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως 31.12.2016. Μέχρι και πριν λίγο καιρό, κάτι τέτοιο κρίνονταν σχεδόν ως αδύνατο. Τώρα όμως και υπό την πίεση των θεσμών, θα γίνει προσπάθεια ώστε να εκπληρωθεί, αν και πάλι ο βαθμός δυσκολίας του θα είναι πολύ μεγάλος.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στον ΕΦΚΑ. Εκεί εκτιμάται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, τουλάχιστον 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ.

Πού βρίσκεται η διαδικασία τακτοποίησης τους; Στο άγνωστο. Ακόμη δεν έχουν εκδοθεί ούτε οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η αναγκαία μηχανογραφική εφαρμογή, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.