Skip to main content

Πώς θα γιορτάσει φέτος η Θεσσαλονίκη την 30η Οκτωβρίου

Ποιες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν ανήμερα αλλά και πριν την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Με συναυλίες, εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων, ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ θα εορταστεί φέτος η 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα της γερμανικής κατοχής.

Η επέτειος, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα ως γιορτή τοπικής σημασίας μόλις πέρσι, ξεκίνησε να εορτάζεται μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος πρώτος ανακίνησε το θέμα (δείτε εδώ).

«Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αυτή η ημέρα της απελευθέρωσης από τις δημοκρατικές δυνάμεις, άργησε τόσο να εμφανιστεί στα σημαίνοντα της πόλης. Είναι περίεργο. Στην Ελλάδα γιορτάζουμε πάντα την έναρξη πολέμων και δεν γιορτάζουμε ποτέ λήξη. Κανονικά τη λήξη θα έπρεπε να γιορτάζουμε» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου.

Ο εορτασμός

Ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης, θα κατατεθούν στεφάνια από εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης στην αναθηματική πλάκα που υπάρχει για την 30η Οκτωβρίου, ανάμεσα στο Βασιλικό θέατρο και τον Λευκό Πύργο, στην ομώνυμη οδό. Μετά τις ομιλίες, τη σκυτάλη θα πάρουν η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου και η μπάντα του ναυτικού σώματος.
Επίσης την ίδια ημέρα υπάρχει πιθανότητα να διοργανωθούν θεματικές ξεναγήσεις με στάσεις σε κομβικά για την ιστορία της απελευθέρωσης σημεία μέσα στην πόλη.

Προεόρτια

Στις 25 Οκτωβρίου, το τμήμα μουσικών σχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη» στις 21.00 στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από δύο μέρη: Το ένα είναι η «Συμφωνία της Αντίστασης», με κομμάτια του Αλέκου Ξένου και «Ο θάνατος της Αντρειωμένης» από τον Μανώλη Καλομοίρη.

Μετά το πέρας της συναυλίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «30η Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση», την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε ο Φίλιος Στάγκος, γενικός διευθυντής της TV100.

Παράλληλα, στο κτήριο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου στην Αγγελάκη θα φιλοξενηθεί έκθεση με ιστορικά τεκμήρια της εποχής εκείνης, όπως αποκόμματα εφημερίδων, καρτ ποστάλ, φωτογραφίας και προκηρύξεις.

Μια ξεχασμένη επέτειος

Όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης στη διάρκεια της συνέντευξης, στόχος της διοίκησης είναι η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου να μπει στη συνείδηση της πόλης, και για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, μία οδός στην πόλη, η συνέχεια της Λωφόρου Νίκης, έχει ήδη ονοματιστεί 30η Οκτωβρίου. στην οδό αυτή μάλιστα έχει τοποθετηθεί και αναθηματική πλάκα για την επέτειο.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, υπογράμμισε με τη σειρά της ότι ο δήμος στοχεύει ώστε στο ΦΕΚ να αναφέρεται από του χρόνου πως η επίσημη κατάθεση στεφάνων τη συγκεκριμένη ημέρα θα γίνεται στην αναθηματική πλάκα της επετείου και όχι όπως γίνεται γενικά στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

Η ίδια μάλιστα τόνισε πως ο δήμος ήδη έχει ξεκινήσει διεργασίες ώστε η 30η Οκτωβρίου να μπει και μέσα στα σχολεία και να εορτάζεται. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Γούλα έδειξε στους παρευρισκόμενους και τους δημοσιογράφους ένα φωτοαντίγραφο από τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Ματζέστικ.

Σε παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου, ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και ερευνητής, και μέλος της επιτροπής για τις εκδηλώσεις της επετείου σημείωσε όιτι οι εκδηλώσεις για την επέτειο φέρουν τον τίτλος «Η Θεσσαλονίκης, η πόλη της Εθνικής Αντίστασης», καθώς όπως είπε ο ίδιος, στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις γεννήθηκαν μόλις έναν μήνα μετά την κατοχή ενώ σε ένα τυπογραφείο στην Ξηροκρήνη τυπώθηκε η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα στην κατοχική Ευρώπη.

Η φωτογραφία είναι από την ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 30η Οκτωβρίου 1944