Skip to main content

Πώς θα λυθεί ο γρίφος της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αν το Ταμείο αποχωρήσει, τότε ο ESM θα κληθεί να εξαγοράσει το σύνολο των δανείων του προς την Ελλάδα, συνολικού ποσού περίπου 10 δισ. ευρώ.

Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την επόμενη μέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα εύχεται την αποχώρησή του, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο κι αυτό γιατί ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποφασίσει τι πρέπει τελικώς να γίνει αναφορικά με το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα για τη χώρα μας.

Προς το παρόν, οι απόψεις διχάζονται. Οι ακραιφνείς ευρωπαϊστές, οι οποίοι εξαρχής αντιδρούσαν με την έλευση του Ταμείου σε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, σπεύδουν από τώρα να το ...αποχαιρετήσουν. Υπάρχει όμως και μια ισχυρή ομάδα που τάσσεται υπέρ της παραμονής του στην Ελλάδα, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Αν πάντως το Ταμείο αποχωρήσει, τότε ο ESM θα κληθεί να εξαγοράσει το σύνολο των δανείων του προς την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί σε αυτή την περίπτωση είναι 10 δις ευρώ και θα πρέπει να είναι άμεσα καταβλητέο, αφού αλλιώς το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει (χωρίς να πάρει όλα του τα λεφτά, μαζεμένα).

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, το άλλο μεγάλο θέμα θα είναι μέχρι ποτέ θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το «μαξιλάρι» των 19 δισ ευρώ που ετοιμάζεται. Η απάντηση είναι έως το 2022. Στην κυβέρνηση το ξέρουν και το λαμβάνουν υπόψη στα πολιτικά σχέδια που επεξεργάζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι τη συνισταμένη αυτή τη λαμβάνουν υπόψη τους όλοι. Ακόμα και στις τράπεζες, όπου τέλη Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις μιας σειράς υψηλόβαθμων στελεχών και στις τέσσερις συστημικές. Και δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έχουμε και εκπλήξεις. Μαζί με τα stress tests.