Skip to main content

Πιέσεις από ΔΝΤ για το αφορολόγητο, ανησυχία στις Βρυξέλλες

Φουντώνει το κλίμα δυσαρέσκειας και ανησυχίας στις Βρυξέλλες για το κύμα παροχών που εξαγγέλλει η Αθήνα. Γι' αυτό και ο Μάιος προβλέπεται καυτός...

Το ΔΝΤ επιμένει: Η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να γίνει από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Μαζί με τη μείωση των συντάξεων που είναι επίσης προγραμματισμένη για τότε. Το γεγονός ανατρέπει όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για εκλογές του χρόνου. Αλλά αυτός δεν είναι τελικώς ο μοναδικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Κι αυτό γιατί, στο μεταξύ, στο παρασκήνιο, συνεχίζεται η σύνταξη του «τέταρτου μνημονίου» που θα ονομάζεται «αναπτυξιακό σχέδιο» και θα προβλέπει τις πολλές μετά- μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, χωρίς, όμως, τα πράγματα να πάνε όπως είχαν σχεδιασθεί. Γι' αυτό και το πιθανότερο είναι πως οι βασικές του αρχές δεν θα συμφωνηθούν τελικά τον Ιούνιο αλλά τον Ιούλιο.  

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο ήταν και παραμείνει: Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου αν το ΔΝΤ δεν πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της; Κι άρα, πώς θα επιτευχθεί εν τέλει η «καθαρή έξοδος»; Την ίδια ώρα φουντώνει το κλίμα δυσαρέσκειας και ανησυχίας στις Βρυξέλλες για το κύμα παροχών που εξαγγέλλει η Αθήνα. Γι' αυτό και ο Μάιος προβλέπεται καυτός από κάθε άποψη.

Με το πρώτο μέτωπο που ανοίγει να είναι το τραπεζικό. Σήμερα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας θα καταθέσουν τα τελευταία στοιχεία στην ΕΚΤ στο πλαίσιο των εν εξελίξει stress test ενώ στα μέσα Απριλίου θα υπάρχει η πρώτη σαφής ένδειξη για τα αποτελέσματα του.

Η Voria.gr γνωρίζει πως έχει συμφωνηθεί ότι κάθε τράπεζα θα ενημερωθεί χωριστά για το αν υπάρχει θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσής της, ποτέ πρέπει να γίνει και πώς. Όλα αυτά θα γίνουν πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του αποτελέσματος των stress test.