Skip to main content

Το «Καπάνι Project» θα ζωντανέψει την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης

Ετοιμάζεται ένα ολοήμερο πάρτι όπου μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και πολλοί άλλοι θα δώσουν τον δικό τους παλμό στο Καπάνι, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε μια ιστορική περιοχή με χρώματα και αρώματα από το παρελθόν, ετοιμάζεται να στηθεί ένα διαφορετικό σκηνικό.

Στα πλακόστρωτα στενά στο Καπάνι θα «συναντηθούν» την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου επαγγελματίες από τα ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, ρουχάδικα με καλλιτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς και ηθοποιούς.

Πρόκειται για το «Καπάνι Project», μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική και πολυδιάστατη και πρωτοποριακή και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Voria.gr, ο Κωνσταντίνος Τίκης, ο οποίος ηγείται της διοργάνωσης, πρόκειται «ένα φεστιβάλ που κάνει για λίγο την τέχνη μέρος της καθημερινότητας».

Μια ομάδα με περισσότερα από 30 άτομα, από επαγγελματίες γραφίστες, δημοσιογράφους και διαχειριστές πολιτιστικών έργων, εδώ και καιρό εργάζεται για αυτό το project, προκειμένου να γίνει και πάλι το Καπάνι κομβικό σημείο της πόλης και να ζωντανέψει η αγορά στην καρδιά του κέντρου μέσα από τα διάφορα δρώμενα.

«Με το Kapani Project επιστρέφουμε από τις παρυφές της πόλης, που αποτελούσαν για χρόνια το κυρίως πεδίο για πειραματική και καλλιτεχνική έκφραση, πίσω στο "κέντρο" όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ζωτική ανάγκη για νέες προσεγγίσεις», υπογράμμισε ο κ. Τίκης.

Σ’ έναν χώρο γεμάτο μνήμη, ιστορίες και ανθρώπινα αποτυπώματα θα συναντηθούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, παραστάσεις, μαγειρική και δράσεις νέοι, οι οποίοι θα γνωρίσουν την περιοχή και οι παλιοί οι οποίοι θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ολοήμερο πάρτι στο οποίο μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και άλλοι θα δώσουν τον δικό τους παλμό, θα μοιραστούν τις μουσικές τους, θα φτιάξουν έναν κόσμο γεμάτο ενέργεια και καινούργιες ιδέες.

Το project έχει σκοπό να συμβάλλει στην αναζήτηση μίας νέας, σύγχρονης ταυτότητας για το Καπάνι που θα εμπνέεται από γεύσεις, μυρωδιές, παραδόσεις και κοινωνικές πρακτικές.

Η εθελοντική ομάδα του «Καπάνι Project» συνεργάστηκε αρμονικά με όλους τους επαγγελματίες της αγοράς. «Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, η κρίση αλλά και η έλλειψη συλλογικού προγραμματικού στόχου είχαν σαν αποτέλεσμα το Καπάνι να συρρικνώνεται και να εγκαταλείπεται. Το φεστιβάλ είμαι μία δράση που έρχεται να αντιστρέψει αυτή την τάση φέρνοντας στην αγορά νέους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με τους επαγγελματίες της περιοχής και σχεδιάζουμε από κοινού επιμέρους ενέργειες και λύσεις για να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο και να κάνουμε την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή», υπογράμμισε ο κ. Τίκης.

Μότο; “Να «δούμε» το μέλλον της Αγοράς. Να γνωρίσουμε το παρελθόν της. Να δούμε πόσο κοντά βρίσκονται καινοτομία και παράδοση, και φυσικά να ταξιδέψουμε την ιδέα μας σε όλες τις παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας.” Το «Καπάνι Project» θα φιλοξενηθεί στις παράλληλες δράσεις των φετινών «Δημητρίων» και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οι δράσεις του «Καπάνι Project»

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Οκτωβρίου στην αγορά Καπάνι τα καταστήματα θα είναι  ανοιχτά και οι μουσικοί, εικαστικοί και ηθοποιοί θα δίνουν ένα διαφορετικό ρυθμό σε όσους επισκεφθούν την περιοχή.

«Έντεκα performances και δύο δρώμενα, προγραμματισμένα, αιφνιδιαστικά, διαρκή ή επαναλαμβανόμενα και δύο παράλληλες μουσικές σκηνές με περισσότερους από 10 καλλιτέχνες-μουσικούς και δεκατρείς, συνολικά, ώρες προγράμματος. Χορός, performance εικαστικά, ποίηση και αφήγηση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Κωνσταντίνος Τίκης, τα όσα θα διαδραματιστούν εκείνη την γεμάτη ημέρα.

Αναλυτικό πρόγραμμα Performances / Μουσική

00.01 – 00.30 πμ / Site specific performance / Οδός: Στοά Ασκητού
Per_Dance (Ελεονώρα Σιαράβα) - Windowless

Πρόκειται για μια site specific κινητική performance που θα πραγματοποιηθεί στη στοά της οδού Ασκητού στο Καπάνι με στόχο να προσεγγίσει και να αναδείξει το χώρο ως “έτοιμο” εικαστικό περιβάλλον. Θα παρουσιαστεί μεταμεσονύχτια επιχειρώντας να απογυμνώσει το “τοπίο της αγοράς” από τις εικόνες, τους ήχους, την έντονη κινητικότητα και τα ερεθίσματα της καθημερινής λειτουργικής του χρήσης.

00.30 – 01.00 πμ / Performance / Οδός Μενεξέ και Βλάλη
Εικαστική ομαδα Sabotage

Σώματα γεμάτα ενέργεια, έρχονται σε μία συνολική σύνθεση, δημιουργούν μάζες, αντικατοπρίζουν ενέργειες. Μία εικαστική performance που σχολιάζει το σώμα του σύγχρονου ανθρώπου και το παρουσιάζει ως προίον της υπερκαταναλωτικής οικονομίας. Μέσα από την δημιουργία μίας μάζας που αναδεικνύει το σύνολο, αλλά και ταυτόχρονα τη μοναδικότητα του κάθε σώματος, δίνεται η ευκαιρία στους εικαστικούς να μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα, εμπειρίες και ανάγκες.

11.30 – 12.00 πμ / Οδός Μενεξέ και Βλάλη
Παρουσίαση εγκατάστασης απο τους εικαστικούς της ομαδας Sabotage

Δημιουργούν και να εκφράζονται στην πιο παλιά αγορά της πόλης. Μέσα απο την έρευνα του χώρου και της ιστορίας που έχει το Καπάνι, μέσα απο τη βαριά ταυτότητα του, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης, δημιουργείται ένα έργο που συμβολίζει το τώρα. Υλικά που έχουν μια χρηστική ιδιότητα, επαναπροσδιορίζονται και αναδομούνται παίρνοντας έναν νέο λόγο ύπαρξης. Αυτά τα υλικά που ήδη υπάρχουν μέσα στην αγορά αλλάζουν μόρφη, σχολιάζοντας την κατανάλωση. Το νάυλον, το σχοινί, το μέταλλο και το ξύλο δημιουργούν μία καινούργια φόρμα.

12.30 – 13.00 μμ / Χορός / Οδός Βλάλη & Μενεξέ
D.Art // Aλεξία Καλαιτζή & Ελίζα Γκιλιοπούλου  - d.INNER

Στο d.INNER οι ήρωες μας, τρώνε τις εσωτερικές τους φωνές, τρώγονται απο αυτές και προσπαθούν να χωνέψουν μέσα απο τις συγκρούσεις ή ενώσεις των ομοδείπνων. Η παράσταση της D.art dance company είναι ένα είδος interactive performing βασισμένο στο χορό, χρησιμοποιώντας επίσης λόγο-κείμενο και ως ακουστικά μέσα, σώμα και φωνή.

16.00-16.30 μμ / Site specific performance / Είσοδος Καπανίου – Αριστοτέλους & Βλάλη - Έφη Γεώργαρου Border H.

Στο κομβικό σημείο μιας πόλης, οι φωνές, αντίκρισμα της ζωής, της μνήμης, σωπαίνουν σιγά-σιγά. Μιλούν για παλιές εποχές, για ελευθερία. Μυρωδιές, εικόνες και αισθήματα ενός αλλιώτικου ρυθμού, παλεύοντας να αναδυθούν και πάλι, πριν να σβήσουν για πάντα. Μια site specific performance, μέσα σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, που προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να χρωματίσει τις αισθήσεις ενός κόσμου φυλακισμένου στο σώμα, μα ελεύθερου ακόμη στη σκέψη.

17.00 – 18.00 μμ / Performance / Οδός Ασκητού & Μενεξέ (ψαραγορά)
Aniline DanceTheatre  - ΧΧΧΥ

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τα χρωμοσώματα xx και xy, που διαφοροποιούν και καθορίζουν το φύλο. Οι εικόνες και η κίνηση δομούνται πάνω στις διαφορετικές εκφάνσεις τους, τη δυαδικότητα που δημιουργούν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Δύο άνθρωποι, δύο σώματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Ένας χορός.

18.00 – 18.30 μμ / Performance / Οδός Μενεξέ
Μαρία Λάππα, Αγγελική Μπιτζαράκη  - Sole

Μια site specific Performance εμπνευσμένη απο τον μύθο της Αριάδνης και τους διθύραμβους του Διονύσου του Friedrich Nietzsche. To Δρώμενο θα διεξαχθεί στην είσοδο της ψαραγοράς και θα καταλήγει σε μια εγκατάσταση μέσα στην ψαραγορά. Η Performance αποτελεί στιγμιότυπο από την παράσταση-εγκατάσταση “Γράμματα στον Μινώταυρο”, που θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 2016-17.

18.30– 19.00 μμ / Site specific Performance / Οδος Ασκητού 12, μαγαζί  καπάνιgraphix
Εύη Χατζημητάκου  Εντυπωσε # καιμεταΜοιρασε                                                                             
 
Site specific σωματικού θεάτρου performance με έμπνευση την παλιά αγορά αλεύρων και αναφορά στην αναγνώριση ετερογενών στοιχείων την εντύπωση και την ζύμωση τους.

19.00 – 19.30 μμ / Performance / Οδός Κυδονιάτου με Ασκητού
The Girls - Improving Darwin

Τρία σώματα στο χώρο. Το πρώτο σώμα στέκεται, ενώ το κοινό το περιεργάζεται και τοποθετεί post-it. Το δεύτερο σώμα πλένεται ασταμάτητα, ενώ το τρίτο στέκεται γυμνό περιμένοντας κάποιον να το ντύσει. Δύο ‘εργάτες’ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την δουλειά.
Το ‘Improving Darwin’ είναι μια περφόρμανς βασισμένη στη σκέψη του Λακάν για το σχηματισμό του ‘Εγώ’.

19.30– 20.00 μμ / Performance / Οδός Βλάλη (Κρεοπωλείο)
Χριστίνα Φοίτου- Αλίκη Χιωτάκη  - Primordial Ceremony. Study#1

Η Performance Primordial Ceremony. Study#1 πραγματεύεται τις συνθήκες φθαρτότητας, σήψης, ματαιότητας αλλά και μεταμόρφωσης σ’ ένα χώρο που ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη αλυσίδα.

20.30 – 21.00  μμ / Site - specific  Performance / Οδός Βλάλη
Die Wolke Art Group - Δροσιά Τριαντάκη

Site - specific χοροθεατρική performance που αναφέρεται στο συγκεκριμένο τόπο παρουσίασής της (εξωτερικός χώρος μαγαζιού) και καθορίζεται από το χρόνο (κλειστή αγορά). Οι ήχοι μιας κλειστής αγοράς που αποτελεί και χώρο συνάθροισης, συνυπάρχουν με τη μουσική και την κίνηση.

22.45 – 23.10 μμ / Dance Performance / Οδός Bλάλη
Rough|Cut.  - Groove Theory

Το “Groove Theory” δημιουργήθηκε για ένα πάρτυ. Στόχος του είναι να αφήσει το σώμα απελευθερωμένο να χορέψει στη μουσική. Το κομμάτι αυτό είναι μια πρόσκληση για χορό από τους χορευτές στο κοινό.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Θέλετε να ακούσετε ένα ποίημα;

Είναι έξι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε, οπλισμένοι… με ποιήματα, που έβαλαν στόχο να ομορφύνουν τον περίπατό σας μέσα από την ποίηση. Γιατί η ποίηση δεν γράφεται μόνο για να διαβάζεται, αλλά για να μιλιέται και ν' ακούγεται.

Εικαστικό: Χρήστος Αλαβέρας

Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας θα καταγράφει σχεδιαστικά τα τεκτενόμενα με τους performer, το κοινό, τους περαστικούς τους μαγαζάτορες, τους πελάτες και τις σκηνές που διαδραματίζονται ανάμεσά τους.

Μουσικές Σκηνές   

Stage 1 - Οδός Κυδονιάτου & Βλάλη

17.30– 18.30 μμ / Shango Records Showcase
Larry Skg & Pale Penguin DJ SET

18.45 – 19.45 μμ / BlueBeat Company LIVE  

20.30 – 21.30 μμ / George Avramidis & Voyager  LIVE

21.45 - 22.45 μμ / Esterina Live Band

23.00 - 24.00 μμ / Rsn Electric Quintet

Stage 2 - Οδός Ασκητού ( Αρχή )

17.30 – 19.30 μμ / Phon & John Karagiannis

19.30 – 20.30 μμ / Tendts (dj set)

20.30 – 22.00 μμ / Alex Nude

22.00 – 24.00 μμ / Στέλιος Γαλατσόπουλος

Tip: Μετά τη λήξη του «Καπάνι Project»… after party στο Bar Γορίλας (Βεροίας 3, Άνω Λαδάδικα).