Skip to main content

«Φεγγάρι» και «Φιλία Amicizia» κόλλησαν στο... Πολεμικό Ναυτικό

Ενώ ο δήμος είχε λάβει όλες τις εγκρίσεις – 35 υπογραφές - από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρουσιάζονται νέες καθυστερήσεις.

Νέο εμπόδιο προέκυψε για την τοποθέτηση του εικαστικού έργου «Φεγγαράρι στην Ακτή», μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, αυτή τη φορά από το Πολεμικό Ναυτικό.  

Ενώ ο δήμος είχε λάβει όλες τις εγκρίσεις – 35 υπογραφές - από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτηση του γνωστού έργου «Φεγγάρι στην Ακτή» και ενός νέου γλυπτού «Φιλία Amicizia» του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Φάρων καθυστερεί την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιπλοίαρχος του Π.Ν. με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, ζητά το ποσό των 300 ευρώ για τη φωτοσήμανση του γλυπτού μέσα στον Θερμαϊκό, η οποία θα γίνει από την Υπηρεσία Φάρων.   

Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά προκαλεί νέες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των δύο έργων, καθώς ο δήμος ήταν έτοιμος να στείλει το οριστικό σχέδιο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την τελική απόφαση.

«Ενώ είχαν προχωρήσει όλα και οι 35 υπογραφές από αυτούς που εμπλέκονται, μας ήρθε ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Φάρων, και υποβρύχιο να θέλαμε να εγκαταστήσουμε, λιγότερα χαρτιά θα ζητούσαν», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.  

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ αλληλογραφιών προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και καταθέσεις φακέλων από πέρσι την άνοιξη, όταν η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για τη χωροθέτηση των δύο έργων.

Το γνωστό σε όλους «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη  σχεδιάζεται μετά και τη σύμφωνη γνώμη του δημιουργού, να τοποθετηθεί στον Θερμαϊκό, στην παλιά παραλία και συγκεκριμένα στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας. 

Το γλυπτό «Φιλία Amicizia», του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου, είναι δωρεά προς τον δήμο του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. Το γλυπτό θα πάρει τη θέση του «Φεγγαριού» στην εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.