Skip to main content

Πόσο πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές;

Πόσο πιθανή είναι η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές; Σύμφωνα με τις διαρροές του Σαββατοκύριακου που πέρασε και τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, «πολύ πιθανή».
Πόσο πιθανή είναι η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές; Σύμφωνα με τις διαρροές του Σαββατοκύριακου που πέρασε και τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, «πολύ πιθανή».

Στην πραγματικότητα, όμως, «απίθανη». Κι αυτό γιατί η υπογραφή από την πλευρά της κυβέρνησης τους Μνημονίου, με το ΔΝΤ και την ΕΕ, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ουάσιγκτον, ούτε που θέλουν να συζητούν το ενδεχόμενο ότι χρηματοδότησαν με 110 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία, για να κάνει... εκλογές.

Μάλιστα, έχουν φροντίσει να το ξεκαθαρίσουν αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να κάνει το παιχνίδι του, το οποίο υποκρύπτει κι έναν εκβιασμό. Μόνο που αυτός ο τελευταίος είναι για καθαρά εσωτερική κατανάλωση. Απευθύνεται αποκλειστικά προς τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενόψει της κατάθεσης, της συζήτησης και της ψήφισης από τη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αυτό το οποίο θέλουν  να πετύχουν, είναι να θέσουν τους βουλευτές επί του ακολούθου - ηθικού και πρακτικού διλήμματος: καταψήφιση του ασφαλιστικού; Τότε, εκλογές με λίστα.

Και γαία πυρί μιχθήτω. Ωστόσο το ρίσκο που ελλοχεύει είναι μεγάλο. Τι θα γίνει για παράδειγμα, αν υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι αποφασίσουν να το καταψηφίσουν, παρά το δίλημμα; Ούτως ή άλλως, υπήρξαν ήδη τρεις που αρνήθηκαν να συγκαταθέσουν στο Μνημόνιο. Αν το παράδειγμά τους ακολουθήσουν κι άλλοι τώρα; Στο ερώτημα αυτό, κατηγορηματική απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς.