Skip to main content

Πόσο θα πληρώσετε τη φοιτητική στέγη

Ξεκινά από σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων, το κυνήγι της φοιτητικής στέγης, με τους περισσότερους γονείς να στρέφουν το ενδιαφέρον τους, λόγω οικονομικής κρίσης, σε ευκαιρίες για φθην
της Κάτιας Γερακαρίτου


Ξεκινά από σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων, το κυνήγι της φοιτητικής στέγης, με τους περισσότερους γονείς να στρέφουν το ενδιαφέρον τους, λόγω οικονομικής κρίσης, σε ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα. 

Πάνω από 100.000 σπίτια υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται από φοιτητές, με τις οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού ετησίως ξοδεύουν μόνο για το ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος θα καταγραφεί πτώση των τιμών των ενοικίων, λόγω κρίσης, χωρίς, ωστόσο, αυτό να παρατηρείται σε όλους τους νομούς.

Υπερπροσφορά παλαιών αλλά και καινούργιων διαμερισμάτων υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, με τους φοιτητές να στρέφονται σε γκαρσονιέρες, κυρίως ανακαινισμένες, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των οποίων κυμαίνεται από 400-450 ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου. Τα πιο παλιά σπίτια, λιγότερο ανακαινισμένα, κοστίζουν από 350- 380 ευρώ. Τα δυάρια κοστίζουν γύρω στα 450 ευρώ τα παλαιά και 600 τα καινούργια.

Στα αζήτητα μένουν, ωστόσο, πολλά παλιά σπίτια, τα οποία δεν είναι ανακαινισμένα, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Αναγνώστου, «οι απαιτήσεις των γονιών και των φοιτητών είναι πλέον υψηλές». 

Μετά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος φοιτητών συγκεντρώνει η Τούμπα (Άνω και Κάτω), η Βασ. Όλγας, η περιοχή του Ιπποκρατείου και η Τριανδρία, λόγω της εύκολης πρόσβασης στα δυο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές αυτές είναι κατά 20- 30 ευρώ φθηνότερα.

Στέγη στη δυτική Θεσσαλονίκη αναζητούν κυρίως οι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή του ΤΕΙ Σίνδου. Προτιμούν κυρίως διαμερίσματα στις περιοχές Μοναστηρίου και Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου η πρόσβαση στο ΤΕΙ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πιο εύκολη. Σ΄ αυτές τις περιοχές οι τιμές των ενοικίων είναι σαφώς χαμηλότερη και κυμαίνονται για μια καινούργια γκαρσονιέρα στα 350 ευρώ και για μεταχειρισμένα κάτω από 300 ευρώ.

Τιμές σε διάφορες «φοιτητουπόλεις»

Στην Κομοτηνή λιγότερα είναι τα διαμερίσματα φέτος που είναι προς ενοικίαση, καθώς σταμάτησε η ανοικοδόμηση στο νομό, λόγω οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, οι τιμές ενδέχεται να σημειώσουν και άνοδο, όπως είπε στη Voria.gr η ταμίας των μεσιτών Θράκης Ιωάννα Τζελέπη. Σπίτια, που θεωρούνται καινούργια, από 4 – 10 ετών, 45 τμ, κοστίζουν περίπου 300 ευρώ, τα στούντιο από 200-250 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες πιο παλιά από 250- 300 ευρώ. Η κ. Τζελέπη κάλεσε τους γονείς των φοιτητών να μη νοικιάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά κοντά στις δυο στάσεις, την παλιά Πρυτανία και την παλιά Νομική, που είναι εύκολη η πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη.

Στις Σέρρες οι τιμές στις γκαρσονιέρες είναι κοντά στα 250 ευρώ, και αν είναι λίγο πιο μεγάλη μπορεί να φτάσει και τα 270 ευρώ. Στο κέντρο που είναι πιο παλιές οι οικοδομές μπορεί κάποιος να βρει διαμέρισμα ακόμα και 150 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών, Παναγιώτη Μπιτζίδη. Πληθώρα διαμερισμάτων υπάρχει στην Κοζάνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο φθηνή πόλη, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται από 150- 250 ευρώ όπως τόνισε στη  Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, Νίκος Βαντσιώτης. Στα Ιωάννινα οι γκαρσονιέρες ενοικιάζονται αντί 350-400 ευρώ και τα δυάρια 450-500 ευρώ.

Αυτό πάντως που τονίζουν οι σύλλογοι μεσιτών είναι ότι οι γονείς και φοιτητές πρέπει να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες και να ελέγχουν καλά το διαμέρισμα πριν την ενοικίασή του. Πληροφορίες μπορεί να κανείς να συλλέξει και απόν τα γραφεία στέγασης, που διαθέτουν ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ αυτών το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.