Skip to main content

Πότε θα διεξαχθεί συμβούλιο Αρχηγών για θέματα εξωτερικής πολιτικής;

Κατά το τελευταίο δεκαήμερο συνέβησαν τραγικά σφάλματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αποκαλύπτοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή.

Στο χθεσινό σημείωμα αναρωτήθηκα και επαναλαμβάνω σήμερα «Πότε θα διεξαχθεί συμβούλιο Αρχηγών για θέματα εξωτερικής πολιτικής;» Πώς συμβαίνει, σε μια χώρα με τόσα σοβαρότατα ανοικτά θέματα στις διεθνείς σχέσεις, να θεωρούνται ήσσονος σημασίας και να μη συζητούνται καν αυτά τα θέματα, ούτε σε προεκλογικές περιόδους, αλλά ούτε και στην Βουλή;

Κατά το τελευταίο δεκαήμερο μάλιστα, συνέβησαν τραγικά σφάλματα, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει χαραχθεί κάποια συγκεκριμένη γραμμή, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πώς έχει «κέφια» ο κ. Ν. Κοτζιάς. Μόνο που είχαν τα χάλια τους τα «κέφια» του κατά το τελευταίο διάστημα.

Δεν θα αναφερθώ στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, για την οποία η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, όχι μόνο επειδή επί 10μηνο η κυβέρνηση για συνεχείς επιτυχίες κάνει λόγο, αλλά επειδή θέλω να περιηγηθώ σήμερα στον ξένο Τύπο, ιδία στον τουρκικό, για να κατανοήσω.

Σημειώνω απλώς την φαναριώτικη τακτική της Τουρκίας, που ενώ επρόκειτο για Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, ο κ. Νταβούτογλου αναφερόταν συνεχώς στην επιδιωκόμενη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας του, που ήταν παρεπόμενο. Δήλωσε μάλιστα, με την γνωστή τακτική αντιστροφής της πραγματικότητας, ότι «Θα ήταν επιτυχία της Ευρώπης να γίνουμε μέλος της».

Να παραθέσω όμως τα «κατορθώματα» της εξωτερικής πολιτικής μας. Μετά από τα όσα έκανε η Τουρκία εναντίον της Ρωσίας, το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο θα έπρεπε να έχει γίνει η σημαία των πολιτικών μας αρχηγών. Λέγεται, ότι ο κ. Τσίπρας το έθεσε εχθές στην κλειστή αίθουσα. Δεν αρκεί (και εδώ είναι συνυπόλογοι όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, και ΥΠΕΞ - ΥΠΕΘΑ).

Το έπραξε όμως αντί για εμάς ο κ. Λαβρόφ. Ο οποίος έκανε και κάτι άλλο: μας «κάρφωσε», αποκαλύπτοντας ότι του δώσαμε εμείς τα στοιχεία (έγραψε εχθές γι’ αυτό η Voria.gr). Επειδή ο Ρώσος υπουργός δεν είναι τυχαίος διπλωμάτης, προφανώς το έπραξε για «να μάς βάλει στο κάδρο», ώστε να υψώσουμε κάποτε την φωνή μας.

Γι’ αυτό το θέμα, της κατάρριψης δηλαδή του ρωσικού αεροσκάφους, διαπιστώθηκε ο σουρεαλισμός της πολιτικής μας. Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, υιοθετεί την τουρκική εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έπραξε καλώς» που το κατέρριψε. Ο κ. Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, για να τον διαβεβαιώσει για τη διπλωματική στήριξη της Ελλάδας, στην ενέργεια της Τουρκίας.

Όμως, στη συνέχεια, ο κ. Ν. Κοτζιάς επικοινώνησε και με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τον ενημέρωσε για τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, αποστέλλοντας όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΥΠΕΘΑ. Με ποιον είμαστε τελικώς, και ποιος θα μας πιστέψει;

Δεν είναι μόνον αυτό. Τα ίδια και από πλευράς ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Καμμένος, στην έκτακτη Συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, συμφώνησε με την τουρκική εκδοχή την οποία υιοθέτησε ομόφωνα η Συμμαχία, ότι καλώς καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος. Και πριν καθαρογραφούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο κ. Π. Καμμένος  δήλωσε ότι το ρωσικό μαχητικό δεν παραβίασε το εναέριο χώρο της Τουρκίας, άρα κακώς το κατέρριψαν οι Τούρκοι. Κατάλαβε κανείς ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Περίεργες καταστάσεις δημιουργήθηκαν και στο Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ως «ιστορική πρωτεύουσα» την Ιερουσαλήμ, υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Μέγα ατόπημα, αφού η ίδια η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γι’ αυτό και οι πρεσβείες τους εδρεύουν στο Τελ Αβίβ.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά ευρισκόμενος σε μόνιμη σύγχυση, επισκεπτόμενος τη Ραμάλα έκανε λόγο για δύο κράτη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως… πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού (που βεβαίως την δικαιούνται). Κάποτε πρέπει να αποφασίσει σε ποιον «δίνει» την Ιερουσαλήμ.

Και επειδή ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν έπρεπε να «πάει πίσω», ζήτησε να πετάξει από το Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, για να του απαντήσουν έκπληκτοι οι Ιρανοί, ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό, αφού δεν έχουν μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις και κάθε αεροπλάνο του Ισραήλ, ακόμη και επιβατικό, θεωρείται εχθρικός στόχος.

Μη φανταστείτε ότι είναι μόνον αυτά. Αλλά την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει δημοσίως ότι επιθυμεί να υπάρξουν στενές σχέσεις με το Ιράν και ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να μεταβεί στην Τεχεράνη (πληροφορίες λέγουν ότι οι Ιρανοί ζήτησαν αναβολή του ταξιδιού), ο κ. Καμμένος δήλωσε, ότι «οι εχθροί του Ισραήλ, είναι και εχθροί της Ελλάδας» (;). Ίσως είχε στο νου του την Τουρκία, αλλά η περιορισμένη πολιτική αντιληπτική ικανότητά του, δεν του επέτρεψε να σκεφθεί ότι εχθρός του Ισραήλ είναι και το Ιράν, με το οποίο η κυβέρνησή του επιθυμεί σύσφιγξη των σχέσεων.

Δεν ξέρω αν η επίκληση «βόηθα Παναγιά», θα φέρει αποτέλεσμα, μια και πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, ως μαρξιστές, δεν μπορούν να επικαλεστούν το θείο. Γι’ αυτό θα αρκεστώ στο αρχαιοελληνικό, να έχουμε «Τύχη αγαθή».