Skip to main content

Πόσες κυβερνήσεις θα βγάλει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές;

Το νέο σχήμα - όποιο και αν είναι- θα πρέπει να ψηφίσει μέσα στον Οκτώβριο τους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου.

Πόσες κυβερνήσεις "θα βγάλει" αυτή η Βουλή; Και πόσες κυβερνήσεις "θα φάει" αυτό το μνημόνιο;

Μπορεί να ακούγεται κάπως μοιρολατρικό να σε απασχολούν τέτοια ερωτήματα, την ώρα που ετοιμάζεσαι να πας στις κάλπες για να ψηφίσεις, αλλά στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης - η οποία a pro pos ετοιμάζεται να βαθύνει έτι περαιτέρω - αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κοινώς, οι εξελίξεις είναι κουκιά μετρημένα και μόνο όσοι φορούν παρωπίδες δεν μπορούν να τις δουν, όπως δρομολογούνται.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Το νέο σχήμα - όποιο και αν είναι, επαναλαμβάνουμε - θα πρέπει να ψηφίσει μέσα στον Οκτώβριο τους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου. Η διαδικασία θα είναι τόσο δύσκολη, αφού, στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα "μικρό μνημόνιο" κάθε φορά. Φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ, κλπ περιμένουν το νέο Μαξίμου, με τον όποιο ένοικο του, ο οποίος, αν τρέφει αυταπάτες ότι "θα διαπραγματευτεί και θα το αλλάξει", απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του. Αν δεν το ψηφίσει, δεν θα πάρει τα λεφτά, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις. Αν το ψηφίσει, θα κινδυνεύσει να πέσει, πριν καλά - καλά ορκισθεί. Το δε πολιτικό κόστος, ούτως ή άλλως, θα είναι τεράστιο.

Κατά συνέπεια, όσο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν έχει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας (για μονοκομματική ούτε λόγος), το τράνταγμα που θα υποστεί, από την πρώτη ψηφοφορία, θα είναι τόσο μεγάλο, που θα έχει να το θυμάται. Κι αν υπάρχει κανείς αιθεροβάμων, που πιστεύει ότι θα έχει ορίζοντα 4ετίας, οπότε θα απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς, απλώς, να τον ενημερώσουμε ότι στην τρίτη, το πολύ τέταρτη ψηφοφορία, αυτό που θα κάνει, θα είναι να μετρά βουλευτές που φυλλορροούν.

Συνεπώς, όταν αναρωτιόμαστε "πόσες κυβερνήσεις θα βγάλει αυτή η Βουλή", το εννοούμε. Γιατί, για να γίνουν εκλογές άμεσα και πάλι, ούτε να το σκέφτεστε. Αρα, από τα ίδια έδρανα, θα προκύψει και το νέο σχήμα, που μπορεί να είναι πιο τεχνοκρατικό και ουδέτερο. Κάτι σαν εκείνο του Παπαδήμου. Που θα κληθεί να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς, την ώρα που όλοι θα τους καταγγέλλουν (αλλά στην κάλπη θα ρίχνουν "ναι") και θα υπόσχονται ότι θα τους αλλάξουν όταν ...μπορέσουν.

Μια πιθανότητα υπάρχει να μην δούμε αυτό το σενάριο να εφαρμόζεται: Τη Δευτέρα να σχηματισθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, με τη συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο εξακολουθεί να έχει μικρές πιθανότητες, αλλά είναι υπαρκτό. Κρατείστε το το αυτό...

Ο Τειρεσίας