Skip to main content

Ελληνικός Χρυσός: Πήρε άδεια για την Ολυμπιάδα, προχωρά η επένδυση

Η άδεια χορηγείται για ένα έτος, από την ημερομηνία έκδοσής της - Αποτρέπεται το σενάριο αποχώρησης της Eldorado Gold από την περιοχή

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, η άδεια εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αποτρέπεται το σενάριο αναστολής των εργασιών της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, στην περιοχή και η απόλυση περίπου 500 εργαζομένων. Εξάλλου, όπως είχε γνωστοποιήσει η καναδική εταιρεία τον Ιανουάριο, η Ολυμπιάδα θα έκλεινε εάν μέχρι το τέλος του Μαρτίου το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν χορηγούσε, εγκαίρως, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Τι προβλέπει η άδεια


Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΝ, η άδεια χορηγείται για ένα έτος, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης, με όρους και περιορισμούς, η παράβαση των οποίων μπορεί να έχει ως συνέπεια, για τη δικαιούχο εταιρεία, την ανάκλησή της.

Μεταξύ άλλων, η διάταξη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πρέπει να ανταποκρίνεται στα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης και στα θεωρημένα από την Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σχεδιαγράμματα.

Επίσης, η εταιρεία κατά την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του θέματος πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος διαθέτει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετους όρους ή μέτρα, που θα έκρινε αναγκαία λόγω ύπαρξης νέων στοιχείων, για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στις υπόψη εγκαταστάσεις, όπως και για την προστασία του εργασιακού χώρου και του περιβάλλοντος γενικά.

 

Ελληνικός Χρυσός: Το έργο μπορεί, πλέον, να συνεχιστεί

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εξορυκτική εταιρεία, αμέσως μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της έκδοσης από το υπουργείο «των αδειών ρουτίνας που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για το έργο της Ολυμπιάδας». 

«Σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της εταιρείας μας, το έργο μπορεί πλέον να συνεχιστεί κανονικά, έτσι ώστε από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα (385.000 τόνων περίπου ετησίως) που θα παράγεται από το συγκεκριμένο μεταλλείο να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας», σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός και καταλήγει:

«Η "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη προσήλωσή της στη συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης στη Χαλκιδική».