Skip to main content

Thessaloniki Project: Κίνηση Βούγια για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ομάδας πολιτών θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, με θέμα το δημόσιο χώρο και τη βιώσιμη κινητικότητα.

'Ένα «εργοτάξιο επίμονων πολιτών», μια ομάδα, που πιθανώς να εξελιχθεί και σε ψηφοδέλτιο για τις επόμενες εκλογές, διεκδικώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στήνει ο Σπύρος Βούγιας.

Η ομάδα προς το παρόν αποτελείται από 31 ανθρώπους, που προχτές το βράδυ μαζεύτηκαν στο «Μπαζάρ», στην πλατεία Άθωνος (κεντρική φωτογραφία), και φαίνεται ότι προέτρεψαν τον κ. Βούγια να μπει επικεφαλής μιας κίνησης για τη διεκδίκηση του Δήμου, στη βάση όμως ενός σχεδίου για την πόλη, που θα συνδιαμορφώσουν.

Ενός σχεδίου που θα συμπεριλάβει, όπως τονίζει ο κ. Βούγιας, τα «ανεκπλήρωτα σχέδια για την πόλη, που εκκρεμούν στοιχειωμένα», μαζί με νέες ιδέες και προτάσεις, «για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα».

Το όνομα της ομάδας – κίνησης πολιτών είναι Thessaloniki Project (το όνομα ενδεχόμενου ψηφοδελτίου θα αποφασιστεί την άνοιξη). Σύμφωνα όμως με τον κ. Βούγια, πρόκειται για μια κίνηση υπερκομματική, αλλά όχι απολίτικη.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Βούγιας, η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της ομάδας θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, με θέμα το δημόσιο χώρο και τη βιώσιμη κινητικότητα. «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν εξαρτούμε την πορεία μας και τις αποφάσεις μας από τις αποφάσεις άλλων παρατάξεων, των κομμάτων κτλ. Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας εν όψει των δημοτικών εκλογών. Αν υπάρχει αποδοχή από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης –κάτι που θα το δούμε το επόμενο διάστημα- δε θα διστάσουμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές για το Δήμο. Το κύριο όμως είναι η πόλη. Γι' αυτή θα εργαστούμε, γι' αυτή θα σχεδιάσουμε, αυτή θέλουμε να κάνουμε καλύτερη».

«Το αν η προσπάθειά μας εξελιχθεί σε αντίστοιχων χαρακτηριστικών ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές, θα το δούμε και θα το αποφασίσουμε στην ώρα του. Η πόλη θα μας υποδείξει, με το δικό της κριτήριο τη σωστή απόφαση» σημειώνει ο κ.Βούγιας.

Ολόκληρη η σχετική ανάρτηση του κ. Βούγια στο facebook είναι η εξής:

«TO ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ

(THESSALONIKI PROJECT)
Είμασταν ακριβώς 31 άνθρωποι προχθές το βράδυ στο "Μπαζάρ", στην πλατεία Αθωνος. Αριθμός σημαδιακός, κωδικός της Θεσσαλονίκης. Και μίλησαν όλοι, όμορφα και ζεστά γι αυτήν.

Ήταν μια συνάντηση "αιρετική και προαιρετική" (όπως θα 'λεγε κι ο Μαρωνίτης), και, εκ των υστέρων, εξαιρετική. Για μένα, κρίσιμη και αναγνωριστική και, εν τέλει, ενθαρρυντική και επιβεβαιωτική.

Θέμα μας η διατύπωση μιας νέας αφήγησης για το παρόν και το μέλλον της πόλης, σε μια μάχη που θα κριθεί από την αντίληψη που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι, περισσότερο, μια σειρά από έννοιες και συμβολισμούς (και τραύματα και αντιθέσεις), παρά μια κοινή πόλη.

Συμφωνήσαμε πως θα δουλέψουμε σκληρά (μαζί με πολλούς άλλους) για την υπενθύμιση και την επικαιροποίηση όσων ανεκπλήρωτων σχεδίων εκκρεμούν στοιχειωμένα. Θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με ήπια κυκλοφορία, υψηλή αισθητική, καθαρό περιβάλλον, ελεύθερους δημόσιους χώρους και κοινωνική αλληλεγγύη.

Θα γίνουμε ένα "εργοτάξιο επίμονων πολιτών" είπε ένας, καθώς κουβεντιάζαμε το όνομα της ομάδας και προγραμματίζαμε την πρώτη μας ανοιχτή εκδήλωση για το τέλος του μήνα.

Έτσι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε. Προσεκτικά, μεθοδικά, υπερκομματικά (όχι όμως απολίτικα), καταθέτοντας μια "ατζέντα πόλης" και κρατώντας τη συζήτηση σε σοβαρό και υψηλό επίπεδο. Το αν η προσπάθειά μας εξελιχθεί σε αντίστοιχων χαρακτηριστικών ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές, θα το δούμε και θα το αποφασίσουμε στην ώρα του. Η πόλη θα μας υποδείξει, με το δικό της κριτήριο τη σωστή απόφαση. Άλλωστε, μόλις ξεκινήσαμε!».