Skip to main content

Ο Λευκός Πύργος στα χρώματα των ΗΠΑ για τη ΔΕΘ του 2018 (φωτο)

Ο Τζέφρι Πάιατ από το Thessaloniki Summit αποκάλυψε το logo που θα προβάλλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, στην επόμενη ΔΕΘ.

«Είναι κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή η υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας που είναι στρατηγικός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας αναζητούμε τρόπους βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, από το Thessaloniki Summit 2017, από το οποίο και αποκάλυψε το logo που θα προβάλλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι το logo, που έχει σαν κεντρικό θέμα το πιο γνωστό τοπόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, δείχνει αυτό που θέλουν να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ με την πανηγυρική συμμετοχή τους, τα ύψη δηλαδή που θέλουν να κατακτήσει η ελληνο-αμερικανική συνεργασία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα συνοδεύσει ξανά στη Νέα Υόρκη τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, όπως επίσης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Νίκο Παππά και Έλενα Κουντουρά, μίλησε πολύ θερμά για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά την εκπληκτική δυναμική που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα».

Η Ελλάδα μπροστά στην έρευνα, πίσω στην επιχειρηματικότητα

Εντυπωσιακά είναι τα επιτεύγματα των Ελλήνων επιστημόνων – ερευνητών, που πέτυχαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «Horizon 2020» να κατακτήσουν την 11η θέση, με 1071 συμμετοχές σε 652 ανταγωνιστικά R&D έργα, προϋπολογισμού 328 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Δουκίδης, υπάρχουν 6.000 ερευνητές σε 1.500 ερευνητικές ομάδες από τις οποίες 200 είναι leaders στα αντικείμενά τους σε διεθνές επίπεδο.

Το πιο εντυπωσιακό είναι, η υψηλή παραγωγικότητα των Ελλήνων ερευνητών καθώς, όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, για το κάθε ευρώ που επενδύεται στη χώρα μας, στην έρευνα, οι Έλληνες ερευνητές είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικοί από τους Γερμανούς  5 φορές πιο παραγωγικοί από τους Άγγλους.

Στο σημείο όμως αυτό παύουν τα θετικά και ευχάριστα αφού η επιχειρηματική κοινότητα και το ελληνικό κράτος δεν αξιοποιούν παρά ελάχιστα τα ερευνητικά αποτελέσματα, ενώ το κράτος βάζει πρόσθετα αντικίνητρα στην ερευνητική προσπάθεια φορολογώντας τον ερευνητή σαν στέλεχος επιχείρησης.

Εάν δοθούν κίνητρα στους Έλληνες ερευνητές και βελτιωθεί το περιβάλλον του νέου επιχειρείν, κατέληξε ο κ. Δουκίδης, θα μπορούσαν να διπλασιαστούν οι high impact επιχειρήσεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο, από 25 σε 50, γεννώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας , προσελκύοντας 200 εκατ. άμεσες επενδύσεις, που σε επόμενη φάση, θα μπορούσαν να πραγματοποιούν εξαγωγές 120 -150 εκατ. ευρώ.

Οι Έλληνες ερευνητές, έχουν προφίλ, πολύ συγγενικό με αυτό των Ισραηλινών, αυτό που τους χωρίζει είναι τα αποτελέσματα που φέρνει η δουλειά τους, λόγω του υποστηρικτικού οικοσυστήματος που υπάρχει στο Ισραήλ για την έρευνα και το καινοτομικό επιχειρείν.  Έτσι, το χρόνο, στην Ελλάδα, δημιουργείται 1 high impact εταιρεία στις 1000 νέες επιχειρήσεις, όταν στο Ισραήλ είναι 1 για κάθε 100 νέες εταιρείες.

Η ισραηλινή συνταγή επιτυχίας για τις start ups

Συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας για την καινοτομία δεν υπάρχει, είπε ο ιδρυτής του Υοzma Group κ. Εrlich Yigal, ωστόσο από τα στοιχεία που παρέθεσε φάνηκε πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση των καινοτόμων επιχειρήσεων αφού η ετήσια χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, στις Θερμοκοιτίδες, ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια , ενώ επίσης υπάρχουν ειδικές φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα.

Κρίσιμος για τις χρηματοδοτήσεις είναι ο ρόλος των venture capitals, που σε ετήσια βάση συγκεντώνουν ως και 2 δις. δολάρια που κατευθύνονται σε high tech εταιρείες, ενώ όλες οι σημαντικές πολυεθνικές έχουν δραστηριότητα με R&D τμήματα και στο Ισραήλ.

Καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο τροφίμων

Μία σημαντική συνεργασία που αναδεικνύει τη σχέση του κλάδου τροφίμων με την καινοτομία, αλλά και τις δυνατότητες της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Thessaloniki Summit 2017 και αφορά την ΔΕΘ- Helexpo και την αμερικανική ένωση μη κλασικών εταιρειών τροφίμων, τη Speciality Food Association.

Όπως είπε ο πρόεδρος της SFA, ο Ελληνοαμερικανός Φιλ Καφαράκης, η Ένωση έχει 3.800 επιχειρήσεις μέλη, από πολύ μικρές, οικογενειακές, μέχρι μεγάλες, με τζίρο της τάξης του 1 δις. δολάρια. Η SFA ήδη άρχισε συνεργάζεται με το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο κάδρο της συνεργασίας αυτής εισέρχεται και η ΔΕΘ- Helexpo, με την οποία η SFA πρόκειται να υπογράψει ΜοU, στο πλαίσιο της πολύ μεγάλης έκθεσης Fancy Food που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στο Σάν Φρανσίσκο.

Αυτή η συνεργασία, όπως είπε ο CEO της ΔΕΘ κ. Ποζρικίδης, σχεδιάζεται να έχει συνέχεια στην επόμενη Γενική Έκθεση του Ιανουαρίου, όταν τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, με επόμενο σημαντικό σταθμό την DETROP 2019, όπου η διοργάνωση του Fancy Food θα μετέχει με ένα ολόκληρο περίπτερο αφιερωμένο στο food tech, στην τεχνολογία του κλάδου τροφίμων.