Skip to main content

Πρέβεζα: Εικόνες καταστροφής στην Κρυοπηγή από την κατολίσθηση (vid)

Συνεχίζεται το φαινόμενο - «Εκτιμούμε ότι θα απειλήσει σπίτια», λέει ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ στην περιφερειακή ενότητα Ηπείρου, Ευάγγελος Νικολάου

Με τον φόβο ζουν επί δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι της Κρυοπηγής Πρέβεζας, καθώς είναι σε εξέλιξη η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώνεται στην περιοχή και μία από τις μεγαλύτερες στην Ήπειρο.

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαρτίου και μέχρι τώρα έχουν χαθεί περισσότερα από 800 στρέμματα που καλύπτονταν κυρίως με ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν οι δρόμοι πρόσβασης, ενώ η αγωνία για την τύχη ολόκληρου του χωριού είναι μεγάλη.

Το κατολισθητικό φαινόμενο έχει εξαφανίσει δρόμους, γεφύρια, και κοντά στις 2.500 αιωνόβια ελαιόδεντρα. Το ρήγμα έχει μήκος πάνω από 500 μέτρα και πλάτος μεγαλύτερο από από 200 μέτρα.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και προτείνουμε να γίνει μια εμπειριστατωμένη μελέτη, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή για το μέλλον. Εκτιμούμε ότι θα απειλήσει σπίτια», λέει στο «Έθνος» ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ στην περιφερειακή ενότητα Ηπείρου, Ευάγγελος Νικολάου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι κάτοικοι φοβούνται τα χειρότερα και ζητούν να κηρυχθεί το χωριό τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Το βράδυ η Γη τρέμει και ακούμε υπόκωφους θορύβους. Κανείς δεν εγγυάται ότι δν θα ανοίξει κάποιο άλλο μέτωπο», λέει ο Κώστας Γαραντζιώτης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων.

Η κατολίσθηση στους δυτικούς πρόποδες του Ζαλόγγου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά η εξέλιξη του φαινομένου ήταν πολύ αργή.  

Από το σημείο της κατολίσθησης περνούσε η παλιά εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, που έχει καταστραφεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται πλέον μέσω της Καμαρίνας.