Skip to main content

Προϋπολογισμός κατώτερος των έκτακτων περιστάσεων

Ένας προϋπολογισμός κατώτερος των περιστάσεων φαίνεται να είναι αυτός που παρουσιάσθηκε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
΄Ενας προϋπολογισμός κατώτερος των περιστάσεων φαίνεται να είναι αυτός που παρουσιάσθηκε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όπως είχε γράψει ήδη από νωρίς η Voria.gr, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων αποφασίσθηκε τελικώς για τα ποσά από 2000 ευρώ και πάνω, γεγονός το οποίο δεν παραπέμπει σε κατάσταση «πτώχευσης» για την οποία έκανε λόγο, ως απειλή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας από του βήματος της Βουλής μόλις την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, ο προϋπολογισμός προβλέπει μια πρόσθετη μείωση των δαπανών ανά υπουργείο (με εξαίρεση αυτά των Υγείας, Παιδείας), η οποία, όμως, δεν εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας θα αποφέρει έσοδα υψηλότερα των 350 - 400 εκατ ευρώ, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό των αδήριτων δημοσιονομικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.]

Ενδιαφέρον, ως προς την εκτέλεσή της, έχει η πρόβλεψη του παγώματος των προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια περιορισμού του υπέρογκου κονδυλίου μισθολογίας. Την ίδια ώρα, όμως, γίνεται γνωστό ότι προωθούνται περί τις 5000 προσλήψεις νοσηλευτών, που ανοίγουν με το «καλημέρα» κύκλο εξαιρέσεων.

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να προχωρήσει με ήπιους τόνους, παρά να κάνει τομές, κι έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ικανοποίησε προεκλογικές εξαγγελίες, εν μέσω μιας κατάστασης που από την ίδια την κυβέρνηση έχει χαρακτηριστεί ως εκτάκτου ανάγκης.