Skip to main content

Προ των πυλών ο κρίσιμος Οκτώβριος της ελληνικής οικονομίας

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στον αστερισμό της τρίτης αξιολόγησης αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα.

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, τον Οκτώβριο. Με ποια κριτήρια; Με βάση την πορεία των φορολογικών εσόδων και της επισκόπησης δαπανών, ενώ σε κάθε περίπτωση καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στον αστερισμό της τρίτης αξιολόγησης αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και «ξεσκονίζουν» τις λεπτομέρειες της πορείας υλοποίησης του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η πραγματική εικόνα, ως προς τις διαθέσεις των δανειστών και τα ζητήματα που σκοπεύουν να βάλουν στο τραπέζι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, θα αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα βρίσκονται στη χώρα μας οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Το μεγάλο ερώτημα για την τρίτη αξιολόγηση είναι η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση αναμένουν, βεβαίως, και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το οποίο εκτιμούν ότι θα επηρεάσει σε έναν βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με το ΔΝΤ, τα θέματα που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τεθεί, ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι ζήτημα τραπεζών, ασφαλώς και προβληματίζουν. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν να τεθεί και πάλι από το Ταμείο ζήτημα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων με παράλληλη απαίτηση για νέα μέτρα ή για επίσπευση της έναρξης υλοποίησης μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μετά το 2019.