Skip to main content

Προβλήματα με σκουπίδια σε Σέρρες και Ημαθία

Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων τους αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Σερρών και της Ημαθίας. Διαφωνία ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και την αντιπεριφέρεια Σε

Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων τους αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Σερρών και της Ημαθίας. Διαφωνία για την περίπτωση των Σερρών έχει προκύψει ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης από τη μια πλευρά και την αντιπεριφέρεια Σερρών και τους δήμους του νομού από την άλλη.

Όπως επισήμανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, η αντιπεριφέρεια και οι δήμοι διαφωνούν με την τοποθέτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη χρήση του ΧΥΤΥ που κατασκευάζεται στο Παλαιόκαστρο ως ΧΥΤΑ. Αντιπροτείνουν την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ του Παλαιοκάστρου μαζί με τις υποδομές για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ενημέρωση για το θέμα ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, και του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο νομό.

Στο μεταξύ, άλυτο παραμένει το θέμα των σκουπιδιών στο νομό Ημαθίας καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το χώρο όπου θα οδηγούνται μέχρι να κατασκευαστεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, γνωστοποίησε ότι με νέα απόφασή του, πριν από δύο ημέρες, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού έκρινε πως ο σχεδιασμός που έκανε μέχρι τώρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως εγκαταλείπεται η λύση της μεταφοράς των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, με αυξημένο, ωστόσο, κόστος. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια του νομού οδηγούνται σε ΧΑΔΑ της περιοχής.

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη θέσπιση μεταναστευτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών κατά το Σύνταγμα, καθώς και των μεταναστών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Με άλλο του ψήφισμα, το Συμβούλιο ζητά να μειωθούν στο ελάχιστο οι αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.