Skip to main content

Προβληματίζουν τα χάπια «εξυπνάδας»

Ο Κάκικ Βινς , από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ουσιών προκειμένου να ενισχύσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.

Τελευταία σε πολλές χώρες , η αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων χαπιών», που χρησιμοποιούν οι μαθητές προκειμένου να βελτιώσουν τη μνήμη και τα επίπεδα αντίληψης, ενδέχεται-τείνει , να υποχρεώσει τις αρχές να υποβάλουν τους μαθητές, πριν τις εξετάσεις, σε τεστ παρόμοιο με εκείνο που γίνεται στους αθλητές για το «ντόπινγκ».

 

Ο   Κάκικ Βινς , από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι μαθητές  χρησιμοποιούν, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ουσιών, οι οποίες συνήθως δίνονται από τους γιατρούς για νευροψυχικές ανωμαλίες, και αϋπνία, προκειμένου να ενισχύσουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.

 

Κάποιες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα κίνητρα των μαθητών, ενώ άλλες κρατούν τους μαθητές σε εγρήγορση και βελτιώνουν τη μνήμη τους, αντίστοιχα. Τελική κατάληξη, καλύτεροι βαθμοί.

 

Ο ερευνητής τόνισε, ότι η πρόσβαση στις ουσίες αυτές είναι πολύ εύκολη από το διαδίκτυο, από φαρμακεία στη Νότιο-ανατολική Ασία, στο Μεξικό και τις Ινδίες.
Μερικές από τις ουσίες αυτές όμως , έχουν παρενέργειες (πιθανές παρενέργειες  περιλαμβάνουν μεταβολές στη διάθεση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κεφαλαλγίες, ζάλη και αϋπνία).


Ο ίδιος θα προσθέσει ότι η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση των ουσιών αυτών από τους μαθητές, ενδέχεται να προκαλέσει πολλούς να προσεγγίσουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν τη χρήση ουσιών στον αθλητισμό για καλύτερη απόδοση.

 

 Σε μια τέτοια περίπτωση, και αν αποδειχτεί ότι είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό, αλλά και για να είμαστε ενήμεροι, διότι τα nootropics θα μπορούσαν πιθανότατα να κάνουν τους ήδη άνισους όρους ανταγωνισμού (ιδιαίτερα μαθήματα οι πλούσιοι) πιο άδικους και  να ευνοούν μόνο τους πλούσιους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν, φυσικό είναι να οδηγηθούμε σε υποχρεωτικά (αντιντόπιγκ) τεστ των μαθητών. 

 

Ίσως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, αλλά στο μέλλον φαίνεται ότι θα μπορούσαν, με τέτοια όπλα, επίσης να γίνονται και εξυπνότεροι....


Πηγή:ΔΠΕ