Skip to main content

Προχωρά η ΕΔΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τους διαγωνισμούς Καθαριότητας

Με υπηρεσιακό παράγοντα από τον δήμο Καλαμαριάς θα διενεργηθεί την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους διαγωνισμούς στη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Με υπηρεσιακό παράγοντα από τον δήμο Καλαμαριάς θα διενεργηθεί την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους διαγωνισμούς στη Διεύθυνση Καθαριότητας και οι οποίοι προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο επιχειρηματίας που συμμετείχε στους διαγωνισμούς έδωσε εξηγήσεις στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η οποία συνεδρίαση εκτάκτως για το θέμα.

«Σήμερα λάβαμε έγγραφο από την Αποκεντρωμένη με το οποίο ορίζεται ο υπηρεσιακός παράγων του δήμου Καλαμαριάς που θα διενεργήσει την ΕΔΕ σε σχέση με τα θέματα που έχουν επισημανθεί στις εκθέσεις του Εσωτερικού Ελέγχου. Ούτε αυτό είναι κάτι που γίνεται συχνά, πρέπει να σας πω, να καλείται για ΕΔΕ εξωτερικός παράγοντας. Με τη λογική της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «η Οικονομική Επιτροπή έλαβε τις απόψεις του επιχειρηματία, οι εταιρείες του οποίου μετείχαν στους εν λόγω διαγωνισμούς, μετά την κλήση που του είχε στείλει. Δεν είναι συνηθισμένο δήμος να καλεί επιχειρηματία να δώσει εξηγήσεις για κάτι που πήγε στραβά σε διαγωνισμούς προτού λάβει τις τελικές του αποφάσεις για θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα».

«Έχουμε τη φιλοδοξία τα ζητήματα νομιμότητας, οι διαδικασίες διερεύνησης τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων να τυγχάνουν υποδειγματικού χειρισμού από τα όργανα του δήμου, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Οικονομική Επιτροπή με βάση αυτές τις απόψεις που ζήτησε και έλαβε απ’ τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, «θα αξιολογήσει τη στάση του και θα αποφασίσει για την τύχη των διαγωνισμών στους οποίους μετείχε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Το πράγμα προχωράει λοιπόν, πήραμε τις πρωτοβουλίες, και θα μάθουμε τι γίνεται».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάση εκ νέου η Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για διαγωνισμούς από το 2014 στην καθαριότητα τους οποίους κέρδισε η ίδια εταιρεία, όπως επίσης και για έναν διαγωνισμό, όπου μετά την ανάδειξη του αναδόχου, του αφαιρέθηκε η άδεια, καθώς δεν διέθετε τους απαραίτητους χώρους για την επισκευή των απορριμματοφόρων.

Συγκεκριμένα, η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε μείζονες παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών για τους δύο διαγωνισμούς, επισκευής κάδων απορριμμάτων ύψους 240.000 ευρώ και επισκευής κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία ύψους 224.721 ευρώ.