Skip to main content

Προχωρά το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με υποθαλάσσιο καλώδιο

Το έργο περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ενισχύοντας την ασφάλεια της διασύνδεσης.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ, καλώντας τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν προσφορές ως τις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ενισχύοντας την ασφάλεια της διασύνδεσης και την απεξάρτηση των νησιών από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής.

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων για την υλοποίηση της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς Εναλλασσόμενου Ρεύματος 150 KV Λαύριο-Σύρος/ΙΙ. Μετά την υποβολή των προσφορών θα ακολουθήσει η τεχνική και οικονομική αξιολόγησή τους, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης πριν τα τέλη του έτους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Η Γ' Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Έχει επιταχυνθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που βρήκαμε όταν αναλάβαμε, αντανακλώντας τη στρατηγική του Διαχειριστή για επιτάχυνση όλων των έργων του. Το κύκλωμα αυτό διασφαλίζει οριστικά ότι η τροφοδότηση των Κυκλάδων θα γίνεται μόνο από το ηπειρωτικό Σύστημα σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης φάσης της διασύνδεσης ενώ έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι για τα έργα της Β' Φάσης.