Skip to main content

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων

Θα γίνουν εργασίες εκσκαφών για την τοποθέτηση συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε 80 θέσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

Εν μέσω κριτικής για καθυστερήσεις, πάρα την αναγκαιότητα του έργου, άναψε το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο για την κατασκευή ορυγμάτων για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 380.000 ευρώ και αφορά τις εργασίες εκσκαφών για την τοποθέτηση συστημάτων υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων.

Τα 80 ορύγματα θα γίνουν σε επιλεγμένες θέσεις του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, που περικλείεται από τις οδούς Τσιμισκή, Δωδεκανήσου, Εγνατίας και Αγγελάκη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, ήδη έχουν κατασκευαστεί ορύγματα για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων, τόσο στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας όσο και στην πλατεία Χρηματιστηρίου. «Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσε η εργολαβία να προχωρούσε, δεν θα υπαναχωρούσε ο ανάδοχος και τώρα θα είχαμε τους 80 υπόγειους κάδους στο ιστορικό κέντρο», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, τονίζοντας πως η Οικονομική Επιτροπή δεν αγκάλιασε το έργο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, από το 2013 ξεκίνησαν οι ενέργειες για την υπογειοποίηση των κάδων, ενώ, όπως ανέφερε, υπάρχει ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη και με ενδελεχή έλεγχο από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι γίνεται μια εργολαβία για την κατασκευή των ορυγμάτων και παράλληλα ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς, αρμόδιος για θέματα Καθαριότητας, προχωρά το θέμα της προμήθειας των υπόγειων κάδων.

Για αβεβαιότητα και θολούρα στην εισήγηση κατασκευής των ορυγμάτων έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει Δημήτρης Κούβελας. «Έχουν περάσει 4 χρόνια προσπαθειών για να τοποθετήσουμε υπόγειους κάδους και πλέον παίρνουμε την πιο δύσκολη δουλειά ως δήμος με τα ορύγματα», σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης. «Είναι δεδομένο ότι θα συναντήσουμε αρχαιότητες κατά την κατασκευή των ορυγμάτων», επισήμανε από την Ανοιχτή Πόλη ο Γιώργος Αβαρλής. Εάν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κυκλοφοριακά κατά την κατασκευή του, διερωτήθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν με βάση τη μελέτη είναι:

Εκσκαφή τάφρων παρουσία αρχαιολόγου
Εκσκαφή θεμελίων τεχνικών έργων και τάφρων, πλάτους έως πέντε μέτρων
Καθαίρεση πλακοστρώσεων δαπέδων παντός τύπου
Επίχωση με προϊόντα εκσκαφών, εκβραχισμών ή κατεδαφίσεων
Αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμάτων στις θέσεις ορυγμάτων

Η εκτέλεση του θα γίνει με την ανοιχτή διαδικασία υποβολής προσφορών μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, με κριτήριο ανάθεσης τις πλέον συμφέρουσες οικονομικές προσφορές.