Skip to main content

Προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία

Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων της δεν έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανόνες.
Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία που προκάλεσε το θάνατο σε 51 ανθρώπους, φαίνεται ως μια νέα προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη των 15 εκατ. κατοίκων. Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους καθώς ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων της δεν έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανόνες.

«Για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζουμε έναν σεισμό και για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία δυστυχώς δεν είναι καλά προετοιμασμένη», επεσήμανε η εφημερίδα Hrriyet Daily News, μια ημέρα μετά τον σεισμό στην επαρχία Ελαζίγκ.

Ο τουρκικός Τύπος ρίχνει την ευθύνη στην κακή ποιότητα των κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε φτωχές περιοχές. Επικαλείται κυρίως τον Οκάν Τουγσούζ, ειδικό του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, για τον οποίο ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών όπως αυτός της Δευτέρας δεν θα έπρεπε να προκαλέσει ούτε υλικές ζημιές. «Στην Κωνσταντινούπολη, όλος ο κόσμος γνωρίζει τους τεράστιους κινδύνους, όμως οι κατασκευές συνεχίζουν να είναι πολύ κακής ποιότητας», επισημαίνει ο Σινάν Οζερέν επίσης από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της πόλης.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο τουρκικό κοινοβούλιο περίπου 150.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, 200.000 να τραυματιστούν και 300.000 κτίρια να καταρρεύσουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Περισσότερα από τα μισά οικοδομικά σχέδια που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι αντισεισμικά, προκύπτει από την έρευνα της τουρκικής ένωσης Πολιτικών Μηχανικών (ΙΜΟ). Το σενάριο προβλέπει πως 400.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι και το 86% των νοσοκομείων της πόλης απειλούνται με κατάρρευση.

Ο πρόεδρος της ΙΜΟ για την Κωνσταντινούπολη, Τζεμάλ Γκοκτσέ, διευκρινίζει πως πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι τα οικοδομικά σχέδια των κτιρίων ακολουθούν τους αντισεισμικούς κανόνες μπορούν να εκδοθούν από οποιονδήποτε μηχανικό, όποια και αν είναι η ειδικότητά του. «Οι αντισεισμικοί κανόνες είναι γνωστοί, είναι οι ίδιοι παντού στην Τουρκία όπως και αλλού. Αλλά δεν εφαρμόζονται, εξαιτίας της διαφθοράς σε πολλά επίπεδα και αυτό ισχύει τόσο στις φτωχές, όσο και στις πλούσιες περιοχές», Τούρκοι και ξένοι σεισμολόγοι συμφωνούν πως η Κωνσταντινούπολη τα επόμενα δέκα χρόνια θα ζει με την απειλή ενός ή περισσοτέρων σεισμών.

Οι γάλλοι γεωφυσικοί Λουί Ζελί και Πιέρ Ανρί, που πραγματοποιούν έρευνες στη Θάλασσα του Μαρμαρά με την ελπίδα μια μέρα να μπορούν να προβλέπουν τους σεισμούς, εκτιμούν πως στην περιοχή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί μεγάλος σεισμός μεγέθους από 7,2 ως 7,4 βαθμούς. Αντίθετα, για τους γερμανούς ερευνητές, το ρήγμα που περνά είκοσι χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης μπορεί να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 7 βαθμών και όχι ένα μεγαλύτερο. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, γιατί ένας σεισμός 8 βαθμών απελευθερώνει 30 φορές περισσότερη ενέργεια απ ό,τι ένας σεισμός 7 βαθμών, σύμφωνα με τις εργασίες του Τομπάις Χέργκερτ και των συνεργατών του από το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης.