Skip to main content

Προειδοποίηση Ομπάμα για τις σχέσεις Άγκυρας με Ισραήλ - Ιράν

Προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών
Προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών όπλων.

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε στους Financial Times ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο» τα οποία αφορούν «την πιθανότητα ή μη να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του ΡΚΚ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στα τέλη του 2011.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πάντως, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επίθεσης στον διεθνή στολίσκο προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.