Skip to main content

Προειδοποίηση στις τράπεζες για τους υπερχρεωμένους

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος προς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοι
Νέα προειδοποίηση  απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος προς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Σπυράκος, με αφορμή καταγγελίες καταναλωτών για την απροθυμία τραπεζών να τους εξυπηρετήσουν, υπενθύμισε ότι ο νόμος υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν τη σχετική βεβαίωση οφειλών κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα εντός πέντε εργασίμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του οφειλέτη, σημειώνοντας ότι για κάθε παραβίαση της διάταξης αυτής προβλέπεται πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπογράμμισε παράλληλα ότι οποιαδήποτε άρνηση παραλαβής των αιτήσεων χορήγησης βεβαίωσης οφειλών ή χορήγησης της βεβαίωσης αυτής διαπιστωθεί στο μέλλον θα συνεπάγεται πλέον την εφαρμογή των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων.

Στις νομαρχίες και στη Γ.Γ. Καταναλωτή οι πολίτες που συναντούν εμπόδια

Οποιοσδήποτε καταναλωτής συναντήσει στο μέλλον άρνηση παραλαβής της αίτησης για χορήγηση βεβαίωσης οφειλών με οποιοδήποτε πρόσχημα ή εμπρόθεσμης χορήγησης αυτής μπορεί να απευθυνθεί στις Διευθύνσεις Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ζητώντας τη συνδρομή τους, ή να καταγγείλει το γεγονός στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Με σχετική εγκύκλιο που αποστέλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή στις Διευθύνσεις Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δίνεται εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους, εφόσον υφίσταται σχετική καταγγελία, να προσέρχονται στα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων με τον καταναλωτή και να συντάσσουν επί τόπου σχετική έκθεση για το γεγονός.
Ίδια έκθεση θα συντάσσεται για την περίπτωση άρνησης παραλαβής της αίτησης εξώδικης ρύθμισης της οφειλής, από την οποία πλέον θα τεκμαίρεται η αποτυχία της προσπάθειας εξώδικης ρύθμισης, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να ασκήσει το δικαίωμά του για δικαστική ρύθμιση των οφειλών του.