Skip to main content

Προέλαση του συριακού στρατού στα νοτιοδυτικά της χώρας

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ανταρτών στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη Αλ Χαράκ, βορειοανατολικά της Ντεράα, στην νοτιοδυτική Συρία, ανέφερε ένα στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από την σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, συμμάχου της Δαμασκού στο συριακό πόλεμο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ανταρτών στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ένα από τα δύο εναπομείναντα προπύργιά τους στη Συρία και έχουν καταλάβει γειτονικές περιοχές τις πρόσφατες μέρες.

Η περιοχή βρίσκεται εντός της αποκαλούμενης ζώνης αποκλιμάκωσης που είχε συμφωνηθεί πέρσι από τις ΗΠΑ, την Ιορδανία και τη Ρωσία για τον περιορισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Εντούτοις, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι θα απαντήσει στην επίθεση που διεξάγουν οι δυνάμεις της Δαμασκού, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση των ΗΠΑ και στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν χθες τη "σιωπή" της Ουάσινγκτον.

Η επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στα νοτιοδυτικά κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, στηρίζεται από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις 19 Ιουνίου έχουν σκοτωθεί 93 άμαχοι, εκ των οποίων 46 χθες και σήμερα.

Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το 70% της επικράτειας της επαρχίας Ντεράα και της γειτονικής επαρχίας Κουνέιτρα.

Συνολικά 750.000 άμαχοι ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο νότιο τμήμα της επαρχίας και απειλούνται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Περίπου 45.000 έχουν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού και στην πλειονότητά τους έχουν κινηθεί προς την περιοχή της μεθορίου με την Ιορδανία.