Skip to main content

Μητσοτάκης: Να μη χάσουμε το τρένο της ψηφιακής επανάστασης

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 3 με 6 μηνών για 50.000 άνεργους αποφοίτους για την παροχή πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων.

της Αρετής Τασούλα

Τις κεντρικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας παρέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ημερίδα που διοργάνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με κεντρική ομιλήτρια την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ.

Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η οριζόντια υλοποίηση πολιτικών, με τον ενιαίο έλεγχο και την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ψηφιακής ατζέντας. Ο κ. Μητσοτάκης στο σημείο αυτό πρότεινε την θέσπιση υπουργού Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ που θα είναι υπεύθυνος για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ακολούθως εξήρε τη σημασία δικτύων υψηλής ταχύτητας, προσθέτοντας ότι σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει βελτίωση με την πρωτοβουλία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών έργων.

Ως τρίτη προτεραιότητα ο αρχηγός της ΝΔ έθεσε τις δεξιότητες, τις γνώσεις καθώς και την τεχνογνωσία στον ψηφιακό τομέα και επεσήμανε δύο διαστάσεις για το ζήτημα. Αφενός την διδασκαλία προγραμματισμού σε σχολεία, αφετέρου την επανεκπαίδευση ανθρώπων με στοιχειώδη υποδομή για να μπορούν να ενταχθούν στον τομέα της εργασίας.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στα σχέδιά του για την κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται ένα πρόγραμμα 3 με 6 μηνών για 50.000 άνεργους αποφοίτους που θα τους παρέχει πιστοποίηση για ψηφιακές δεξιότητες.

Σημαντικό ζήτημα για την ψηφιακή γραμμή της ΝΔ εν συνεχεία είναι τα δεδομένα. «Η Ευρώπη βγαίνει στην πρώτη γραμμή για την προστασία των δεδομένων με την εφαρμογή εδώ και έξι μέρες της GDPR, του σχετικού κανονισμού» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρέπει και η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής, ώστε να μη χαθεί «το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής ψηφιακής επανάστασης». Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη συμπληρωματικής εθνικής νομοθεσίας.

Επιπλέον στις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ηλεκτρονικές ταυτότητες, ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων κ.ά.) καθώς και η ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας με ένα σύστημα startup επιχειρήσεων. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αναβάθμιση του «Ερμή», της βασικής πύλης εισόδου για δημόσιες υπηρεσίες, την οποία χαρακτήρισε «απαρχαιωμένη».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, δεσμεύτηκε πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μια κεντρική και οριζόντια πλατφόρμα η οποία θα καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές της. Παράλληλα τόνισε πως με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν όλοι οι τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά τον τουρισμό, την «έξυπνη» γεωργία, τον πολιτισμό και την ενέργεια. 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Γκάμπριελ παρέθεσε τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή αναβάθμιση της ΕΕ σε καίριους τομείς. Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος ανακοίνωσε την πρόταση που κατατέθηκε στις 2 Μαΐου για ένα νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ με στόχο να γίνουν επενδύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς να μπει ένα «τέρμα στον νόμο της ζούγκλας» και να συμβάλλουν όλοι για τη διασφάλιση μίας ισχυρής και ασφαλούς Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς.

Η κ. Γκάμπριελ ωστόσο τόνισε πως η ψηφιακή καινοτομία δεν αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. «Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για την διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος που θα είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί εκ του σύνεγγης την προστασία των προσωπικών δεδομένων, «ζήτημα που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση μίας πανευρωπαϊκής προσέγγισης ως προς τα προσωπικά δεδομένα και γνωστοποίησε πως υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα προς όλες τις πλατφόρμες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιχειρήσεις για να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. «Πρέπει να δώσουν απάντηση μέχρι τον Ιούλιο και μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε απτά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα η Επίτροπος θα επανέλθει ακόμη και με κανονιστική πρόταση.

«Πρέπει να γίνουν πολλά για τον οδικό χάρτη με κατεύθυνση την ψηφιακή αγορά» συνέχισε και ανέφερε πως υπάρχουν και προτάσεις για ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη διασφάλιση των επιχειρήσεων και εν γένει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Γκάμπριελ μίλησε για τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου πλατφορμών με στόχο την διαφάνεια και τις δίκαιες συναλλαγές. «Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν σημαντικά μέσα προσέγγισης των καταναλωτών αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν καταχρώνται της θέσης τους και ότι με τον τρόπο αυτό δεν βλάπτουν τους επιχειρηματικούς χρήστες τους» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος απηύθυνε έκκληση τόσο στους δημόσιους όσο και τους ιδιωτικούς φορείς, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την διασφάλιση της της επίτευξης των στόχων.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στροφή της κοινωνίας και της οικονομίας στον ψηφιακό τομέα.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που θα οδηγήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση διαδικασιών και εφαρμογών σε όλο το φάσμα της οικονομίας, και ειδικότερα σε τομείς όπως η βιομηχανική παραγωγή, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι κατασκευές και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας» τόνισε η κ. Σπυράκη και ανέφερε πως δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών που αδυνατούν να αναπτυχθούν σε επίπεδο τεχνολογίας. «Επομένως οφείλει να συνταραχθεί και να θέσει προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν πρέπει να μείνει περιχαρακωμένη σε μικρές ομάδες καινοτόμων επιχειρηματιών, υψηλόβαθμων στελεχών και καταρτισμένων τεχνοκρατών, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών, με τους μικρότερους δυνατούς αποκλεισμούς.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ημερίδα έγινε στο πλαίσιο ερεύνας που παρήγγειλε η ίδια και διεξήχθη από την εταιρία «to the point» σε δείγμα 905 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών κατά την περίοδο 23 – 26 Μαΐου 2018, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σχετικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών και των δυαντοτήτων τους.

Στο πάνελ της ημερίδας ανέβηκε και η Όλγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, που εξήρε τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας τόσο στον πολιτισμό, όσο και στη σύζευξή του με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός.

«Ο πολιτισμός μπορεί να δώσει δυνατή αναπτυξιακή πνοή και να βοηθήσει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η δε σύζευξη του πολιτισμού με άλλους τομείς όπως για παράδειγμα ο Τουρισμός μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέθεσε οφέλη από την δυνατότητα της ψηφιοποίησης:

«Πολύτιμα μνημεία θα είναι προσβάσιμα σε αληθινούς χρόνους με την συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας, η ψηφιακή αρχαιολογία θα αναδείξει μνημεία και ανασκαφές που είναι σε εκκρεμότητα με νέες ευκολίες ως προς την ανασκαφική έρευνα, σε πραγματικό χρόνο, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, ο πλούτος μας με λίγα λόγια, αυτός ο πλούτος που κανείς δεν μπορεί να υφαρπάξει, θα είναι προσβάσιμος από όλους» δήλωσε.

«Οι μεγάλες αναλύσεις δεδομένων αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης και της αλλαγής» τόνισε από την πλευρά της η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου μιλώντας στην τοποθέτησή της για την προστασία των δεδομένων. «Οι ροές δεδομένων έχουν δημιουργήσει νέες υποδομές, νέες επιχειρήσεις, νέα μονοπώλια, νέες πολιτικές και νέα οικονομικά δεδομένα. Δημιουργούνται τρομερές προκλήσεις ιδιωτικού απορρήτου και απαιτούνται νέες προσεγγίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές» συνέχισε και επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί χρυσή τομή στην προστασία.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι σήμερα αυτό που ήταν ο ηλεκτρισμός τον 20ο αιώνα» δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου και συμπλήρωσε: «ένας ισχυρός επιταχυντής καινοτομίας, παραγωγής και ανταγωνιστικότητας». Η κ. Στάικου σχολίασε πως η μετάβαση προς τον ψηφιακό πολιτισμό έχει ξεκινήσει και οι ρυθμοί που η τεχνολογία εξελίσσεται είναι καταιγιστικοί και χαρακτήρισε την ψηφιακή τεχνολογία έναν «πολύτιμο σύμμαχο για τον πολιτισμό». «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ήταν «Μουσεία και (δια)δίκτυα, νέες προσεγγίσεις- νέο κοινό» πρόσθεσε.

Στο πάνελ βρέθηκε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη στελεχών υψηλών προσόντων για διάφορες ανάγκες σε μικρές επιχειρήσεις, αγροτικές, τουριστικές, βιοτεχνίες, εταιρείες πληροφορικής, νεοφυείς σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο του brain gain και έκανε λόγο για συνεργασία και συνένωση με στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακας. «Δεν την καταφέραμε στις συμβατικές μορφές της οικονομίας. Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε στην ψηφιακή» συμπλήρωσε.

«Στη χώρα μας καταφέραμε να υστερούμε και στα θέματα της ψηφιακής οικονομίας» είπε από την πλευρά του ο κοσμήτορας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής και τέως Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Κατέδειξε τη γραφειοκρατία, την έλλειψη καινοτομίας, την περιορισμένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας και συνδεσιμότητα με γρήγορα δίκτυα και τις ασταθείς πολιτικές ως παράγοντες που επιδρούν δραματικά στο ζήτημα και πρόσθεσε πως το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα για τη μείωση των ανισοτήτων στην εργασία και την προώθηση νέων ευκαιριών για τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τέλος, στην ημερίδα μίλησε και ο τέως Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και υπογράμμισε πως οι Έλληνες «διαθέτουμε ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο άξιων νέων επιστημόνων και πρωτοπόρων ερευνητών, αφοσιωμένων στην αναγέννηση της πατρίδας τους» και πως πρέπει να «δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να συμπεριληφθεί στις πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κ.α.