Skip to main content

Πρόγραμμα για διάσωση ποικιλιών αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση

Η βιοποικιλότητα απειλείται από την απώλεια γενετικών πόρων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Τη διαφύλαξη και διατήρηση ποικιλιών αμπέλου της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας, που απειλούνται με εξαφάνιση, αναλαμβάνει το έργο VineSOS, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg VA "Ελλάδα-Βουλγαρία".

Η βιοποικιλότητα απειλείται από την απώλεια γενετικών πόρων λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo. 

Στο έργο συμμετέχουν ως έταιροι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρμόδιες αρχές που εργάζονται, μεταξύ άλλων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της γεωργίας και της αμπελουργίας.  

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και θα δημιουργήσει μια σχετική διασυνοριακή πολιτική, η οποία θα στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από την επιτόπια έρευνα.

 «Αρχικά θα δούμε πώς θα καταγράψουμε το DNA των ποικιλιών που είναι υπό εξαφάνιση», είπε ο Σταμάτης Αγγελόπουλος, αντιπρύτανης του ΑΤΕΙΘ το οποίο συμμετέχει στην έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του ιδρύματος, Αναστασία Γιαννακούλα εξήγησε ότι τα εργαστήρια θα μπορέσουν να βρουν τις συνθέσεις οι οποίες βοηθούν στην αντιοξειδωτική δράση για να γίνουν πιο ανθεκτικά τα αμπέλια και να διατηρηθούν τα είδη, ενώ ο πρόεδρος των εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ, Δημήτρης Χατζηπλής ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αναλύσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Το έργο ενθαρρύνει ιδιαίτερα τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε η Τζένια Ντίνκοβα από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος για τη Βουλγαρία, κάνοντας λόγο για «ένα άριστο πρότζεκτ που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 200 προτάσεις». 

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ευημερίας και Ανάπτυξης Βουλγαρίας, η Σβέτλα Τονάσκα εξέφρασε τη χαρά της που ο φορέας που εκπροδωπεί είναι έταιρος στο πρόγραμμα στο οποίο, όπως είπε, θα συμμετέχουν εξειδικευμένα στελέχη του οργανισμού με εμπειρία στην οινοποιία.

«Ασχολούμαστε με τη βιοποικιλότητα στη μεθοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας. Υπάρχει ανάγκη για τη διαφύλαξη και διατήρηση των απειλούμενων αμπελιών στην περιοχή και το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή καινοτομιών στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και για επικοινωνία μεταξύ των εταίρων, ώστε να ευνοηθεί η συνεργασία τους», είπε η ίδια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κοινοτική υποστήριξη για τις ακόλουθες περιοχές στην Ελλάδα: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες και στη Βουλγαρία για το Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo.

Οι απειλούμενες ποικιλίες αμπέλου για την Ελλάδα είναι 11 (λευκές και ερυθρές) και 15 για τη Βουλγαρία (λευκές και ερυθρές).

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα επιτευχθούν μέσω των παρακάτω συντονισμένων παρεμβάσεων για την προστασία και την επανεισαγωγή των ποικιλιών αμπέλου:

1. Έρευνα της βιοποικιλότητας των αμπελιών σε ολόκληρη την επιλέξιμη περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν και καταγραφούν με την λήψη δειγμάτων και γενετικών αναλύσεων οι τοπικές ποικιλίες /γονότυποι, με σκοπό την ανάδειξη μοναδικών και πιθανά αγνώστων ποικιλιών
2. Δημιουργία 2 πειραματικών χώρων στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, ως πρώτη πιλοτική δράση για την αναγνώριση των τοπικών ποικιλιών, τη διάδοση και τη διατήρησή τους
3. Δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης με σκοπό να παρέχει κατάρτιση προς στους τοπικούς αγρότες και τα στελέχη των τοπικών δημόσιων αρχών και
4. Ανάπτυξη δύο Εθνικών Προτάσεων Πολιτικής σχετικά με την προστασία των τοπικών ποικιλιών αμπέλου - μία για τη Βουλγαρία και μία για την Ελλάδα.