Skip to main content

Πρόγραμμα REACT: 225 προσφυγόπουλα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα REACT στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί 225 παιδιά που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά στις διάφορες σχολικές βαθμίδες.

Το πρόγραμμα REACT του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Χ.ΑΝ.Θ, για ακόμα μια φορά δείχνουν την κοινωνική τους ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες των προσφύγων.

Το πρόγραμμα REACT φιλοξενεί 225 παιδιά που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά στις διάφορες σχολικές βαθμίδες και πιο συγκεκριμένα 52 στο νηπιαγωγείο, 112 στο δημοτικό, 30 στο γυμνάσιο και 31 παιδιά στο λύκειο.

Έχοντας αφουγκραστεί την ανάγκη τους για ομαλή ένταξη στην κοινωνία της πόλης μας, το πρόγραμμα φροντίζει για την ενημέρωσή τους σχετικά με την καινούργια σχολική χρονιά και την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση το “REACT πάει σχολείο”, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στους “Κήπους του Πασά”, τονίστηκε η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών δράσεων που έλαβαν χώρα στην εκδήλωση.

Περισσότεροι από 300 ωφελούμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση  και πήραν μέρος σε πολλές δράσεις.

Ενδεικτικά, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους τετράδια με την βοήθεια των ειδικών από το Βιβλιοδετείο, έμαθαν την αξία της ανακύκλωσης μέσω διάφορων παιχνιδιών που είχε οργανώσει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, έκαναν μια ευχάριστη εισαγωγή στα σχολικά μαθήματα με την βοήθεια του Κινητού Σχολείου της PRAKSIS, δημιούργησαν αντικείμενα και ζωγράφισαν το επάγγελμα των ονείρων τους με την βοήθεια εθελοντών του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο,  έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια με την εμψύχωση στελεχών της ΧΑΝΘ , χάρηκαν με τον ξυλοπόδαρο και τις μπαλονοκατασκευές, ενημερώθηκαν από την Εργασιακή Σύμβουλο των Κέντρων Κοινότητας Δυτικού Τομέα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το επάγγελμα της αρεσκείας τους και συμμετείχαν στην παιδική χορωδία του Ασύλου του Παιδιού με σκοπό να κατανοήσουν την σημασία της ομάδας στο σχολείο.

Κατά την διάρκεια των δράσεων τα παιδιά των προσφύγων του προγράμματος έλαβαν σχολικές τσάντες και τετράδια. Όλο το προσωπικό του REACT καθώς και εθελοντές από την ΧΑΝΘ, το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο και την PRAKSIS ήταν εκεί για να ευχηθούν στους ωφελούμενους του προγράμματος καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, που υλοποιείται από την Υ.Α. σε συνεργασία με Δήμους και ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 1.740 άτομα σε διαμερίσματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Θέρμης και στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, από τα οποία τα 1.037 έχουν λάβει την απόφαση μετεγκατάστασης και έχουν φύγει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.