Skip to main content

Προειδοποίηση από Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τελειώσει

Για να αποτρέψουμε την ISIS από το να αναδυθεί ξανά, το Κράτος θα πρέπει να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό, ανέφερε ανώτατο στέλεχος των ΗΠΑ.

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος εναντίον του ισλαμικού κράτους δεν έχει τελειώσει, παρά την «ιστορική» νίκη στη Μοσούλη.

Ο αντιστράτηγος Τζεν Στίβεν Τάουνσεντ δήλωσε στο BBC ότι η Βαγδάτη πρέπει να σταθεί στο πλευρό των σουνιτών του Ιράκ, έτσι ώστε να αποτρέψει τους τζιχαντιστές από το να αναδιοργανωθούν.

«Για να αποτρέψουμε την ISIS από το να αναδυθεί ξανά, το Κράτος θα πρέπει να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα πρέπει να προσεγγίσει και να συμφιλιωθεί με τους σουνίτες. Να τους κάνουν να αισθανθούν ότι η κυβέρνησή τους στη Βαγδάτη, τους αντιπροσωπεύει».

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι κήρυξε τη νίκη στη Μοσούλη, έπειτα από πόλεμο περίπου εννέα μηνών, ο οποίος άφησε πίσω ερείπια: χιλιάδες οι νεκροί, σχεδόν ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, είπε ότι το Ιράκ και οι συμμαχικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άσκοπα «πανίσχυρα όπλα» σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Κατηγορώ της Διεθνούς Αμνηστίας και κατά των μαχητών του ISIS.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τις ιρακινές δυνάμεις, τονίζοντας ότι η Μοσούλη απελευθερώθηκε από τον εφιάλτη του ISIS.

«Πενθούμε για τους χιλιάδες Ιρακινούς που σκοτώθηκαν τόσο βίαια από τον ISIS και για όλους όσοι υπέφεραν», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την ολοκληρωτική καταστροφή των τζιχαντιστών.

Η Λιζ Γκράντε, συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε ότι «είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη τελειώνει. Μπορεί να ολοκληρώθηκε η μάχη, όχι όμως και η ανθρωπιστική κρίση».

Ανταποκριτής του BBC στη Μοσούλη εξηγεί ότι μπορεί οι τζιχαντιστές να έχασαν την εξουσία στην περιοχή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι το τέλος τους στο Ιράκ, ούτε ότι άλλαξε η παρανοϊκή τους ιδεολογία.