Skip to main content

Προκαλούν οι Τούρκοι: «Τα Ίμια ανήκουν στη χώρα μας»

Προκαλεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας πως οι βραχονησίδες των Ιμίων ανήκουν στην Τουρκία - Προηγήθηκε επεισόδιο χθες το βράδυ.

Την ένταση στα Ίμια κλιμακώνει η Άγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην οποία αναφέρεται πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά ουσιαστικά για επικίνδυνες κινήσεις από την Ελλάδα στην περιοχή, καλώντας την χώρα μας να τις σταματήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε επεισόδιο στο Αιγαίο χθες το βράδυ. 

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία για την ένταση στο Αιγαίο είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.