Skip to main content

Προκαταρκτική εξέταση για εργοστάσια βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την αδυναμία της Μητροπολιτικής Επιτροπής να αποφασίσει επί των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τα δύο εργοστάσια βιομάζας που σχεδιάστηκαν να γίνουν στην περιοχή των Βασιλικών και της Λακκιάς και ξεσήκωσαν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Μετά το εξώδικο του ιδιώτη προς τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που δεν πήρε απόφαση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάτω από την πίεση των πολιτών και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, παραλείψεις και μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

Τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης έχουν κλητευτεί ήδη, μετά το εξώδικο του επενδυτή που θέλει να κατασκευάσει τα δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση της βιομάζας, να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που τους οδήγησαν να μη γνωμοδοτήσουν επί των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής είχαν θετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο δεν μπορούσαν ελεύθερα και αβίαστα να γνωμοδοτήσουν, αφού σε κάθε συνεδρίαση υπήρχε τρομερή ένταση και πίεση από τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση.

Έτσι, ελήφθη η απόφαση να αποσταλεί ο φάκελος της επένδυσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία έτσι κι αλλιώς λαμβάνει την τελική απόφαση για τη δημιουργία ή όχι της επένδυσης, με την επισήμανση ότι δεν ήταν δυνατή η γνωμοδότηση, λόγω… ανωτέρας βίας.

Ο ιδιώτης έκανε αναφορά στο αρμόδιο υπουργείο για τη μη λήψη απόφασης από τη Μητροπολιτική Επιτροπή, όπως και στην εισαγγελία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι όλες οι διαδικασίες του νόμου τηρήθηκαν, όμως τα ανυπέρβλητα εμπόδια (απειλές και ένταση από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους) ανάγκασαν την Επιτροπή να μη λάβει γνωμοδότηση, αλλά να παραπέμψει το σχετικό φάκελο με τη θετική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τζόλλας, επισήμανε ότι «προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τη σωματική ακεραιότητα των περιφερειακών συμβούλων και γι’ αυτό στείλαμε χωρίς γνωμοδότηση το φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε γνωμοδότηση. Εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση των υπηρεσιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες».