Skip to main content

Προσπάθεια συντονισμού των χρηματιστηρίων της ΝΑ Ευρώπης

Για την Ελλάδα στόχος είναι να εξελιχθεί η Αθήνα σε one stop shop για τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό. Τι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μία καινούρια προσπάθεια συνεργασίας και συντονισμού των κεφαλαιαγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη και τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στην παράλληλη εκδήλωση που οργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χρηματιστηρίων της Σόφιας, του Βελιγραδίου, της Κύπρου και της Αθήνας, που απαρτίζουν την Ένωση Κεφαλαιαγορών της περιοχής, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών επενδυτικών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων, αλλά και εκπρόσωπος της EBRD. Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη έχει δημιουργήσει μία δική της πλατφόρμα προκειμένου με το κύρος και την αξιοπιστία της να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην άρση της καχυποψίας ανάμεσα στις αρχές και τους επαγγελματίες των κεφαλαιαγορών, ώστε να συνεργαστούν.

Για την Ελλάδα, που αφενός είναι η μεγαλύτερη αγορά των Βαλκανίων, ενώ αφετέρου στο χρηματιστήριο της οι ξένοι συμμετέχουν σε ποσοστό 62%, στόχος είναι να εξελιχθεί η Αθήνα σε one stop shop για τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό κι ενώ ενδεχομένως επιθυμούν να φτάσουν στις γειτονικές χώρες δεν επεκτείνονται είτε διότι δεν εμπιστεύονται τα τοπικά συστήματα, είτε διότι υπάρχει υψηλό κόστος προκειμένου να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα των συναλλαγών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί να παίξει το ρόλο της αξιόπιστης γέφυρας.  

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθεί η θετική εμπειρία του ρουμάνικου fund στο οποίο έχουν ενταχθεί κρατικές εταιρίες της χώρας. Οι μετοχές του fund διαπραγματεύονται ήδη στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, ενώ ταυτόχρονα μόλις κάποια από τις κρατικές εταιρίες που έχει στην κατοχή του ωριμάσει ιδιωτικοποιείται, με αποτέλεσμα έσοδα για το fund, αλλά και ένταξη των εταιριών στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.