Skip to main content

Προώθηση ελληνικών τροφίμων-ποτών στη Ρουμανία

Σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών στην αγορά της Ρουμανίας χαρακτηρίζεται το Επιχειρηματικό Φόρουμ και η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, στο
Η εκδήλωση «Επιχειρηματικό Φόρουμ και Έκθεση Τροφίμων και Ποτών», που θα λάβει χώρα 24- 25 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο Sala Palatului στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν πως πρόκειται για τη σοβαρότερη μετά από πολύ καιρό, προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παρουσίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών στην αγορά της Ρουμανίας και πιθανόν ότι πρόκειται για την πολυπληθέστερη  συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων  σε αποστολή στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕ, Τάσος Αλεξανδρίδης, στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα προϊόντα των 40 συνολικά Ελλήνων συμμετεχόντων, τα οποία προβάλλουν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή και προέρχονται από τους κλάδους: παρασκευασμένα και νωπά φρούτα και λαχανικά, κρέας, πουλερικά, ιχθυηρά, ελαιόλαδο, κρασί, πρώτες ύλες για παραγωγή τροφίμων-ποτών.

Ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στηνκαινοτομία της χρήσης του δικτύου της Eurobank στην Ελλάδα και τηςθυγατρικής της Bancpost στη Ρουμανία, για τη συλλογή και επιλογή τωνπιο ενεργών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων-ποτών.

Ο κ. Mihai Bogza, Πρόεδρος & CEO Bancpost, ανέφερε ότι το καινοτόμο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του επιχειρηματικού φόρουμ είναι η συμμετοχή της Bancpost SA και της Eurobank EFG στη μεσολάβηση και τη διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων, με την παροχή τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στους εξαγωγείς και στους εισαγωγείς, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση και για να ξεπεράσουν ομαλότερα οποιεσδήποτε πιθανές δυσκολίες προκύπτουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, Πρόεδρο του Ελληνο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Βιομηχανίας, ο τομέας των τροφίμων και ποτών έχει εξαιρετική δυναμική και στις δύο χώρες, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν μακροχρόνια παράδοση και πλούσια ποικιλία προϊόντων, κάτι το οποίο δημιουργεί μια σωστή βάση για εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις. Το Ελληνο-Ρουμανικό Επιμελητήριο στα 10 χρόνια δραστηριότητάς του υποστηρίζει όλες τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών με το στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Sorin Petre Dimitriu, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρουμανίας σημείωσε ότι το επιχειρηματικό αυτό φόρουμ στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας και ειδικότερα του κλάδου τροφίμων και ποτών που σημειώνει μια ισχυρή αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρουμανικό Επιμελητήριο ζήτησε αντίστοιχη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 35 Ρουμανικές επιχειρήσεις εισαγωγής τροφίμων, ποτών και υπηρεσιών κι έχουν ήδη δρομολογηθεί 207 διμερείς συναντήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζουν οι μέρες της εκδήλωσης. Το γεγονός αυτό μαρτυρά την ανάγκη τόσο των ελληνικών όσο και των ξένων επιχειρήσεων για την ανάταξη της επιχειρηματικής εξωστρέφειας  μετά από τον πρώτο αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.