Skip to main content

Προπαρασκευαστική συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών πριν το Eurogroup

Ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό, ενεργειακό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό, ενεργειακό, ώστε το Eurogroup αργότερα να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίτευξη προόδου και να επιτρέψει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η τακτική αυτή της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν το Eurogroup είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να τελειώσει πολύ γρήγορα αποφασίζοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, μετά την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση κατά την παραμονή των θεσμών στην Αθήνα.

Με τρία κρίσιμα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- να παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν τώρα ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιστρέψουν.